Стотици русенци се събраха на Хиподрума по случай Тодоровден

4

Конните клубове бяха подготвили специална програма

Стотици русенци се събраха на Хиподрума в Русе на днешния Тодоровден. Празникът, отбелязващ предела между зимата и пролетта и още известен като Конски Великден, стана повод клубовете в града да отворят широко вратите си за зрители.

Председателят на „Кентавър“ - Русе Илиян Искъров представи жребците от клуба и състезателите, които се грижат и тренират с тях. Публиката се запозна с основните етапи, през които преминава обучението в езда, като бяха изпълнени и впечатляващи скокове над препятствия.

Специална програма бе подготвена и от ЕК„Силвена спорт“. Красимир Искъров демонстрира майсторско водене на кон, а движенията на животното напомниха своеобразен танц под звуците на „Болеро“.

От двата клуба бе организирана игра за публиката, а след атракциите на пясъчния плац посетителите имаха възможност да наградят конете с лакомства, да си направят снимки и да се качат на тях.

Днес е прекрасен празник и повод да почетем тези прекрасни животни – конете, приятели на човека от хилядолетия. Общуването с тях е омиротворяващо - те излъчват спокойствие, достолепие и изящество. Надявам се след тази програма все повече семейства и деца да припознаят ездата като алтернатива на забавленията пред екрана", обърна се към организаторите и гостите зам.-кметът Магдалина Илиева.

Съботният ден от първата седмица на Великия пост е в памет на Св. великомъченик Теодор Тирон. Според вярванията на този ден Свети Тодор препуска със своя кон по полята, за да провери растат ли посевите. Той забива копието си в земята, съблича своите 9 кожуха и отива при Бог, за да изпроси пролетта. В народния календар това е Денят на коневъдството и конния спорт. Празникът е известен още като Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари