Стотици хиляди хора стават жертва на опасни импланти

0
От дефектни сърдечни клапи, ставни протези или силиконови импланти страдат все повече хора в световен мащаб
От дефектни сърдечни клапи, ставни протези или силиконови импланти страдат все повече хора в световен мащаб Снимка: CredoWeb

Здравните власти по света не успяват да предпазят милиони пациенти от рисковани импланти.

Затова от дефектни сърдечни клапи, ставни протези или силиконови импланти страдат и  дори умират стотици хиляди хора. Това разкрива консорциум от разследващи журналисти от 36 държави, сред които Канада, Великобритания, Тунис, Южна Корея и Германия. Техните данни сочат, че често проблемите се прикриват и заради все по-тясното обвързване на лекарите с медицинската индустрия

В последните 10 години броят на хората, които са станали жертва на опасни импланти, се е увеличил три пъти. Същевременно, ежегодно чрез сложни операции, почти всякакви части на тялото се подменят с изкуствени.

Разследванията показват, колко е лесно да се предложи медицински продукт на европейския пазар. Клинични изследвания в повечето случаи не са необходими. 90% от имплантите не се тестват от хора, преди да бъдат поставени. Европейските производители могат да се обърнат към близо 50, предимно частни, контролни фирми.

За сертификат се плаща и след това се получава защитен знак.

Правителството на Федералната република години наред се е застъпвало за частната система на проверка. Сега Министерството на здравеопазването в Берлин се обявява за създаването на независим орган, който да контролира качеството на медицинските продукти.

Хано Кауц, говорител на министерството на здравеопазването в Германия: Взимаме много сериозно журналистическите разследвания. Всеки описан случай е трагичен и е в повече. На ниво Европейски съюз също има реакция.

Миналата година в следствие на скандала със спукани силиконови импланти в гърдите, Европейската комисия създаде директива с правила за завишени стандарти на сигурност и качество. 

Сега Брюксел призовава страните-членки за бързото й въвеждане в законодателствата. От производителите и лекарите се очаква да осигурят прозрачност на пациентите за своята работа.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари