Стопаните на умъртвени прасета се сблъскват с редица неуредици

0
Има много неясноти и изисквания, които не могат да изпълнят, за да получат 300 лева обезщетение
Има много неясноти и изисквания, които не могат да изпълнят, за да получат 300 лева обезщетение Видео: NOVA

Проблеми за стопаните в Пловдивско, които унищожиха прасетата си и сега трябва да получат по 300 лева за дезинфекция. Кандидатите за държавната помощ, обаче, се сблъскват с много неясноти и изисквания, които не могат да изпълнят, информира NOVA.

До момента 60 процента от стопаните в Пловдивско, които доброволно са умъртвили домашните си животни са подали документи за обезщетение от държавата. За да получат помощта от 300 лева, те трябва да попълнят заявление и констативен протокол. Възрастните хора срещат трудности при попълването на документите. Друга пречка се оказа, че повечето не могат сами да дезинфекцират дворовете си. Нямат и банкова сметка.

Дойчин Дечев е един от първите стопани в пловдивското село Белозем, които от сутринта се редят на опашка в местното кметство. 80 на сто от хората не са успели сами да се справят с попълването на формулярите. За това им помагат чиновниците. ”Повечето са възрастни хора, нямат очила. Трудно пишат. Някои хора не са наясно. Мислят, че на всяко прасе се дават 300 лева, а тo не е така”, коментира административният секретар на Община Белозем.

Едно от условията стопаните да получат помощ от държавата е сами да са дезинфекцирали дворовете си. Другото е да имат банкова сметка. А това също е пречка за повечето хора.Интересен факт е,че в първомайското село Крушево голяма част са отказали помощта от 300 лева. „След като разберат, че не трябва да гледат 12 месеца отсега прасета в дворовете си, се отказват да попълват”, коментира кметът на селото Радка Петрова.

От Агенцията по безопасност на храните съобщиха, че хората, които нямат банкова сметка, ще получат парите на ръка. „Изплащането на държавната компенсация ще започне от 1-ви следващия месец. Ще гледаме да спазим този срок на 100 процента”, обясни директорът на ОДБХ – Пловдив д-р Камен Янков.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари