Държавата ще плати на Симеон Сакскобургготски и 32 хиляди евро лихви

0
Причината е 3-месечното забавяне на обезщетението от 1 635 875 евро, присъдено от съда в Страсбург
Причината е 3-месечното забавяне на обезщетението от 1 635 875 евро, присъдено от съда в Страсбург Снимка: БГНЕС

Причината е 3-месечното забавяне на обезщетението от 1 635 875 евро, присъдено от съда в Страсбург

България ще плати на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок 31 695 евро лихви. Причината е, че изплащането на обезщетението от 1 635 875 евро, присъдено им от Европейския съд по правата на човека в Страсбург, се забави с 3 месеца.

Тази седмица правителството прие решение за изплащане на обезщетението. В съобщението на пресслужбата му обаче нямаше и дума за лихви. Те обаче фигурират в решението, което вече е публикувано в информационната система на Министерския съвет, отбелязва вестник “Сега”.

Кабинетът одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието за 2024 г. в размер 3 261 921 лв. - левовата равностойност на дължимото обезщетение с лихвите. На министъра на правосъдието е възложено да направи съответните промени по бюджета на ведомството и да уведоми министъра на финансите, който пък трябва да извърши нужните промени по централния бюджет за 2024 г.

И досега няма отговор от властите кое наложи протакането на изплащането на обезщетението, с което още повече се ощетяват данъкоплатците.

Наследниците на българските царе Сакскобургготски и Хробок първо реституираха имотите си, после държавата заведе дела да си ги върне обратно. Те пък дадоха държавата в Европейския съд по правата на човека заради мораториума от 2009 г., с който бе забранено да се разпореждат с имотите си и да ги експлоатират. Така, заради мораториума, който продължава и към момента, България беше осъдена да им плати рекордното обезщетение за имуществени вреди от 1 635 875 евро. Срокът за плащане беше 2 ноември м.г.

Междувременно на първа инстанция приключи и последното дело, заведено през 2011 г., свързано с "царските имоти" - Софийският окръжен съд призна държавата за собственик на 16 000 дка земи и гори в Рила. Но отхвърли претенциите на държавата Сакскобургготски и Хробок да платят по 125 000 лв. - равностойността на получените добиви от имотите.

"Ако така постановеното решение на съда остане в сила, С.Б.С. и сестра му М.Б.Х. ще трябва да възстановят на държавата присъденото им обезщетение от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро, вследствие наложения мораториум от НС през 2009 г.", обяви земеделското министерство, което води делото за собствеността на имотите от името на държавата.

"Основание за връщане ще има само ако български съд с влязло в сила решение признае държавата за собственик на горите и ѝ присъди обезщетение за доходите на Сакскобургготски от тях", коментира пък адвокатът на Сакскобургготски по делото в Страсбург Михаил Екимджиев. Той допълни, че Софийският окръжен съд е отхвърлил иска на държавата за обезщетение, приемайки, че приходите на царя са получени добросъвестно, а не са неоснователно обогатяване. Предстои по делото за собствеността на имотите да се произнесат още 2 инстанции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    8

    Спечели нашите пари, да да ги профука в Мароко, в казината......
  • 13
    7
    Читател
    При едно интервю на К.Киворкян в Мадрид,той е запитал Сакскобурггодски: "Ваше Величество,идвайки си в България,ще имате ли претенции към държавата и народа ни?" "Какво говорите,та България е моята Родина,нищо няма да диря".Днес,всички четящи хора разбраха,че "НВ" продаде стоици хиляди декари гора,вековни дървета, заминали за огрев в съседна нам Гърция.Всичко застроено на българска земя,за което династията има претенции, ще бъде присвоено от Кобурга до последната керемида.
  • 1
    6
    mischi
    Нашите политици си мислеха, че ще могат да пратят Нотариуса и на брюкселските съдии, ам не стана, и сега ще се плаща! С такива политици такива решения!
  • 1
    5
    Лапач
    Гадна кобургска мърша
  • -3
    4
    Балканеца
    И да цъкате минуси, и да не цъкате, фактите са си факти, видеото е налично в ютуб, отваряте и гледате. И слушате. Той че си има кусурите, има си ги. Но не ви е Царя виновен, че чеп за зеле не става от народа, нито че Кирчо и Кокорчо ще откраднат милиарди, които после ще трябва да връщаме. Ама там сте тихички, няколко милиарда не са чак такъв проблем. Обаче няколко милиона царски вече са проблема на годината.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари