Nexo съди държавата за над 3 милиарда долара

0
След година на институционален произвол, Nexo търси справедливост чрез иск пред международен трибунал, се казва в съобщение на компанията
След година на институционален произвол, Nexo търси справедливост чрез иск пред международен трибунал, се казва в съобщение на компанията Снимка: Nexo

От компанията обявиха, че акцията срещу тях е спряла сътрудничество с един от най-популярните европейски футболни клубове, както и листването им на знакова фондова борса при оценка между $8 и 12 млрд.

Искът на Nexo срещу Република България е за обезщетение от над 3 милиарда щатски долара. Това стана ясно от прессъобщение на компанията за дигитални активи, разпространено днес до медиите.

в секретариата на Международния център за уреждане на инвестиционни спорове към Световната банка във Вашингтон, съгласно спогодбите за защита на инвестициите. Размерът на сумата се определя от материалните и репутационни щети, "резултат от действията на държавните органи по време на вече прекратеното, репресивно разследване срещу компанията, нейните служители и ръководители".

От Nexo напомнят, че година след акцията срещу компанията Софийската градска прокуратура заключи, че "няма извършени престъпления", прекрати наказателните производства и така оневини ръководителите Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов.

В прессъобщението са изведени и основните щети, които от Nexo смятат, че са понесли заради акцията в нейните офиси.

От компанията твърдят, че действията на българската държава са спрели листване на "знакова фондова борса в САЩ при оценка между 8 и 12 милиарда щатски долара", както и подписване на дългосрочно сътрудничество "с един от най-популярните европейски футболни клубове с над 330 милиона привърженици в цял свят".

Това, според Nexo е довело до "пропускането на поредица от бизнес възможности, потенциални приходи и многомилиарден спад в стойността".

От компанията завършват с обещание да дарят "до 20% от полученото обезщетение за най-силно нуждаещите се и пренебрегвани сектори в страната - детското здравеопазване и образование". За основни приоритети са посочени "изграждането на така необходимите детски болници и отделения в България, както и различни инициативи за повишаване конкурентоспособността на СУ "Св. Климент Охридски" на глобалната образователна сцена".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    фена на Путин
    Режа си ЙУХа, че ще ни осъдят. За три не, но за милиард-два, като нищо.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари