Столичният КАТ няма да регистрира автомобили, които замърсяват въздуха

0
Отровите от ауспуха са основният фактор за мръсния въздух
Отровите от ауспуха са основният фактор за мръсния въздух Видео: БНТ

Столичният КАТ вече няма да регистрира автомобили, които замърсяват въздуха.

До месец ще започнат и проверки по улиците на София за превишено количество на вредни газове. Министърът на околната среда Нено Димов обеща да издейства финансиране, за да могат мерките да бъдат въведени в цялата страна, предава БНТ.

Отровите от ауспуха са основният фактор за мръсния въздух. Изследване е установило, че само 6,5 % от автомобилите замърсяват София, но на тях се дължи цяла четвърт от вредните газове в града. Като част от мерките за справяне с проблема днес столичната община подари 7 газ-анализатора на КАТ-София. Те ще измерват дали вредните газове са завишени още при първата регистрация на колите.

Комисар Тенчо Тенев, началник на "Пътна полиция" - СДВР: Имаме 10 канала в техническия пунк на КАТ като един газоанализатор ще обслужва 2 канала, а другите 2 газоанализатора са мобилни също като тези, но ще са в патрулни автомобили, в които ще спираме целенасочено стари автомобили, които се движат по улиците на София.

През последните месеци дори има бум на регистрациите. Празничният декември е рекордьор с над 14 000 коли. От тях близо 5 до 10 на сто са стари - над 15 години. Затова новите апарати идват тъкмо на време. Те са на стойност 70 000 лева и са платени от бюджета на столичната община.

С подобни, само че мобилни газ анализатори ще бъдат проверявани автомобилите по улиците. Ще бъдат спирани не само тези, които пушат твърде много от ауспусите си, но и тунингованите автомобили. Защото при саморъчното увеличаване на мощността на двигателя, съответно се увеличават и газовете, които колата изпуска.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Анализите посочват, че около 60 % от замърсяването на въздуха идва от движението на автомобили, а около 40 % от битовото горене. Разбира се през зимата основно е битовото горене, но ние сме длъжни да предприемем мерки каквито са възможни по всички линии.

За да се избегнат регистрации в други градове, където няма контрол с газ-анализатори, министърът на околната среда обеща да преговаря с Европейската комисия за финансиране nа още уреди.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Ще се опитам да намеря финансиране, така че и останалите пунктове да има проект, по който да бъдат закупени такива газ анализатори, защото е ясно, че само в София е добър старт, но ако не го направим в цялата страна, то няма да има необходимият ефект.

На шофьорите се дава толеранс от един месец, през който те сами могат да проверят нивата на вредните емисии в КАТ. До дни ще бъдат достатвени и мобилни принтери. Разпечатките ще случат за доказателство, че колата ви замърсява. Ако това бъде установено, автомобилът ще бъде спиран от движение.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари