Стефан Янев: Почти всички партии се опитаха да купуват гласове

0
Служебният премиер заяви, че не е получавал покана да оглави редовен кабинет
Служебният премиер заяви, че не е получавал покана да оглави редовен кабинет Видео: bTV

Почти всички партии са се опитали да купуват гласове за парламентарния вот.

Това каза пред bTV служебният премиер Стефан Янев. Той не пожела да коментира обаче защо служебният вътрешен министър Бойко Рашков спомена само ГЕРБ в седмицата преди изборите.

Министър председателят коментира още, че служебният кабинет се е справил добре с организацията на вота и отдава критиките на политическото говорене в предизборна обстановка.

69 дни на власт

Според Янев Служебното правителство се е справило с една от основната си задача - организацията на изборите. Той коментира, че вотът е бил честен и българските избиратели са имали възможност да покажат на критиците на машинния вот, че са достатъчно интелигентни, за да се справят с предизвикателството.

"Най-интересният момент е какво е състоянието на държавата след изборите - каква е обстановката. Мнозинството от българските граждани не отидоха до урните, защото партиите трябва да намерят начин техните послания да стигат до гражданите. За съжаление, аз не видях да се случи този диалог, напротив, резултатът, че голяма част от гражданите не отидоха до урните, най-вероятно се дължи точно на това", заяви Янев.

Отстраняването на Иван Гешев

Служебният премиер заяви, че оценка за работата на обвинител №1 Иван Гешев са я дали хората миналата година по време на протестите.:

"Хората искат оставката му, хората искат поведение на прокуратурата по начин, по който да бъде възстановена справедливостта в държавата. В това отношение, с действията си, като ръководител на прокуратурата, г-н Гешев за една година не показа различен тип поведение. В мотивите на министър Рашков, представени на министър Стоилов, има достатъчно данни, без да съм юрист - дават основание да се търси такъв вид поведение", каза още Янев.

Служебният премиер посочи, че в момента Висшият съдебен съвет е на ход да прецени дали аргументите имат правна тежест.

"Оронването на престижа на българската прокуратура е сериозен аргумент, предполагам, че ВСС ще се произнесе. За мен е важно това да се случи в рамките на установените правила и рамките на закона", допълни служебният премиер.

По думите му искането идва сега, защото вече има готов доказателствен материал.

"Всяко едно действие е политическо или не, спрямо трактовката на този, който иска да го насочи в определена посока. От гледна точка на медийните публикации, те са свързани точно с тази част за оронването на престижа на прокуратурата. На базата на много медийни публикации може да се извади такъв извод и да се търсят доказателства", заяви Янев.

Изборите и изчегъртването

Янев коментира, че според него работата на служебния кабинет не е повлиявала на изборния резултат на ГЕРБ.

"И с действията си, и с поведението си сме показали, че действаме надпартийно, в рамките на закона. В този смисъл, ако приемем, че има обвинение за работата на отделните министри, че те са действали пристрастно в полза или против някоя партия, аз го отдавам на нормалното политическо говорене в предизборна обстановка", посочи служебният министър-председател.

Той заяви, че работата на МВР е била съсредоточена в предотвратяването на практики, свързани с търговията на гласове.

"Органите на МВР показаха една фокусирана работа, дисциплина и действие в рамките на закона", уточни Янев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

С ракия от дюли и декември става юли!

Харесай Дунавмост във Фейсбук