Станаха ясни председателите на комисии в парламента

0
Бойко Борисов ще оглави Комисията по външна политика, а Десислава Атанасова е избрана за председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред
Бойко Борисов ще оглави Комисията по външна политика, а Десислава Атанасова е избрана за председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Снимка: Асен Тонев / БТА

Бойко Борисов ще оглави Комисията по външна политика, а Десислава Атанасова е избрана за председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов беше избран за председател на Комисията по външна политика в Народното събрание. Решението беше взето със 161 гласа „за“. Имаше и един глас „против“ – на независимия депутат Радостин Василев, предаде БТА.

Преди това от БСП, „Възраждане“ и ИТН обявиха, че няма да излъчат свои кандидати в ръководствата на комисиите, и напуснаха залата.

Външната комисия ще има трима заместник-председатели - Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС, Даниел Лорер от „Продължаваме Промяната - Демократична България“, и Филиз Хюсменова от ДПС.

Дискусия в залата предизвика номинацията на Борисов за председател на външната комисия. Радостин Василев коментира, че ГЕРБ днес тържествуват, защото са постигнали това, за което се е създала „тази невероятна сглобка“, и „г-н Борисов е изпран“. По думите му предизвикателство спрямо българите е точно Борисов да е във външната комисия. Преди гласуването Тошко Йорданов от ИТН каза, че е влязъл в залата, за да поздрави ПП-ДБ за това, което ще направят, и им пожела "успех в дълбаенето на дъното". Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС защити номинацията, като отбеляза, че във времето, в което администрацията на Борисов е управлявала, България е можела да се похвали с изключително интензивен двустранен и многостранен диалог не само с партньорите ни в Европа, но и в света.

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков оглави Комисията по въпросите на Европейския съюз (ЕС) в Народното събрание. За заместник-председатели на комисията бяха избрани Деница Симеонова от ГЕРБ-СДС и Цветан Енчев от ДПС. Решението за ръководство на комисията беше прието със 155 гласа „за“.

Начело на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента беше избрана Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС. Заместник-председатели на вътрешната комисия ще са Маноил Манев от ГЕРБ-СДС, Людмила Илиева от ПП-ДБ и Ахмед Ахмедов от ДПС.

Йордан Цонев от ДПС беше избран за председател на Комисията по бюджет и финанси, а Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Венко Сабрутев от ПП-ДБ за заместник-председатели.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС застана начело на Комисията по конституционни въпроси в парламента, заместник-председатели ще са Надежда Йорданов от ПП-ДБ и Гюнер Ахмед от ДПС. Преди това от състава на конституционната комисия беше свободен Делян Пеевски от ДПС, впоследствие той беше избран за член на правната комисия.

За заместник-председатели на Комисията по правни въпроси бяха избрани Анна Александрова от ГЕРБ-СДС и Ертен Анисова от ДПС. Неин председател е Стою Стоев от ПП-ДБ.

Хамид Хамид от ДПС стана председател на Комисията по икономическа политика и иновации. Заместник-председатели на комисията ще са Александър Иванов от ГЕРБ-СДС и Владислав Панев от ПП-ДБ.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС оглави Комисията по енергетика в Народното събрание, заместник-председатели са Радослав Рибарски от ПП-ДБ и Рамадан Аталай от ДПС.

За председател на Комисията по регионална политика беше избран Николай Нанков от ГЕРБ-СДС, а за заместник-председатели - Йордан Иванов от ПП-ДБ и Танер Али от ДПС.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС оглави Комисията по отбрана в парламента, заместник-председатели ще са Калоян Икономов от ПП-ДБ и Джейхан Ибрямов от ДПС.

Комисията по земеделието, храните и горите е с председател Десислава Танева от ГЕРБ-СДС, заместници са Ализан Яхова от ДПС и Росен Костурков от ПП-ДБ.

Начело на Комисията по труда, социалната и демографската политика е Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, зам.-председатели – Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ и Севим Али от ДПС.

Комисията по образованието и науката ще ръководи Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС, заместници са му Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ и Дженал Топалова-Яшар от ДПС.

Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта е с председател Небие Кабак от ДПС, заместници са Красен Кралев от ГЕРБ-СДС и Петър Куленски от ПП-ДБ.

Начело на Комисията по здравеопазването застана Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС. Заместници са му Джевдет Чакъров от ДПС, Васил Пандов от ПП-ДБ и Александър Симидчиев от ПП-ДБ.

Комисията по околната среда и водите ще ръководи Станислав Анастасов от ДПС. Заместници са Младен Шишков от ГЕРБ-СДС и Татяна Султанова от ПП-ДБ.

Комисията по транспорт и съобщения е с председател Халил Летифов от ДПС, заместник-председатели са Андрей Рунчев от ГЕРБ-СДС и Настимир Ананиев от ПП-ДБ.

Божидар Божанов от ПП-ДБ оглави Комисията по електронно управление и информационни технологии. Заместник-председатели са Павел Христов от ГЕРБ-СДС и Павлин Кръстев от ДПС.

Комисията по културата и медиите ще е с председател Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС, заместник-председатели са Тома Биков от ГЕРБ-СДС, Стоян Михалев от ПП-ДБ и Фатме Рамадан от ДПС.

Комисията по превенция и противодействие на корупцията е с председател Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, нейни заместници са Сезгин Мехмед от ДПС и Михал Камбарев от ПП-ДБ.

Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите е с председател Евгения Алексиева от ГЕРБ-СДС, заместник-председатели са Васил Стефанов от ПП-ДБ и Хайри Садъков от ДПС.

Комисията за контрол на службите за сигурност, прилагането и използването на СРС и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения оглави Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

Три комисии останаха засега без председател - Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество. За заместник-председатели на комисията бяха избрани Мюмюн Мюмюн от ДПС, Илиана Жекова от ГЕРБ-СДС и Калина Константинова от ПП-ДБ.

Без председател е също Комисията по политиките за българите извън страната. За заместник-председатели бяха избрани Илтер Садъков от ГЕРБ-СДС, Антоанета Цонев от ПП-ДБ и Ихсан Хаккъ от ДПС.

Комисията по туризъм също засега няма председател. Заместник-председатели са Любен Дилов от ГЕРБ-СДС, Любен Иванов от ПП-ДБ и Хатидже Георгиева от ДПС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари