Сравнение между матурите на зрелостниците у нас и тези в Италия

3
И двете държави са в ЕС, а се оказва, че въпросите на изпитите имат балканска разлика
И двете държави са в ЕС, а се оказва, че въпросите на изпитите имат балканска разлика

„Матурите тази година много подценяват зрелостниците в България.“

Това заяви вчера Величка Велянова в предаването „Крум Савов Live“ по 7/8 ТВ.

Ето какво още разказа Велянова, дългогодишен директор на НУКК /Италианският лицей в Горна баня/, споделяйки впечатления от училището, което ръководи:

„Много ми се иска да влязат някакви по-строги санкции за ученици, а бих казала и за родители, особено в случаи, когато посягат на учители...

В проект за изменение на Закона за образованието има текст, който нас ни шокира. Този текст гласи, че министърът на образованието ще контролира изцяло дейността на училищните настоятелства!...Това е обида за училищните настоятели и тези хора ще се откажат да помагат на училищата...

През 1992-ра тук се направи погром от една известна фамилия, чийто син бе изключен от училището. Бях уволнена аз и 25 учители. Благодарение на училищното настоятелство, на което Димитър Цонев беше председател, ние успяхме да се преборим и това беше повратен момент в историята на училището...“

Въпросите от първата част на матурата по български език за дванадесетокласниците много подценяват учениците, счита Велянова. Всяка година оправданията за формулировката на въпросите били, че такива са изискванията на ЕС. За сравнение  директорът на Италианския лицей показа задачите от матурата за зрелостници в Италия. И двете държави са в ЕС, уж изискванията са еднакви, а се оказва, че матурите са коренно различни.

Докато учениците в България трябва да търсят правописни, пунктуационни и лексикални грешки в зададени изречения, връстниците им на Ботуша разсъждават по актуални социални теми, обвързани с изучавани произведения, като основното е да покажат личното си мнение.

Италианските зрелостници са избирали и развили една от следните три теми:

  1. Позовавайки се на вашите лични преживявания и на разказа „ Бледият ученик“ на Е. Моранте“, изложете вашите разсъждения във връзка свзаимоотношенията между учители и ученици
  2. Често се случва семейната среда да повлияе на избора, който децата правят, на специалност и професия – тема, засегната в разказа „Чичо ми открива съществуването на чеждите езици“ на Дж. Челати. Разсъждавайки по темата, изразете личните си размишления.
  3. Често при първа среща с непознат градим обща представа за характера и личността му, основавайки се само на външния вид на човека. Подобна преценка е породена от предразсъдъци, или пък е повод за предразсъдъци. Кажете в каква степен впечатлението за някого може да бъде обособено от неговия външен вид. Позовете се в разсъжденията си на разказа „Човекът с лице на крадец“ на А. Кампаниле.

„Това са теми, които развиват мисленето и обоготяват кръгозора на младите хора, нещо кеото е много по-съвременно...За мен това, което даваме на нашите зрелостници, е една изостанала форма“, обобщи Велянова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари