Спряха електрозахранването в атомната централа в Чернобил

0
В централата все още работят повече от 2000 души, тъй като тя изисква постоянно управление, за да се предотврати нова ядрена катастрофа
В централата все още работят повече от 2000 души, тъй като тя изисква постоянно управление, за да се предотврати нова ядрена катастрофа Снимка: БГНЕС / архив

Заради военните операции "няма възможност за възстановяване на линиите"

Изцяло е прекъснато електрозахранването на електроцентралата в Чернобил, мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света през 1986 г., както и на нейните системи за сигурност, съобщи украинският енергиен оператор "Укренерго", цитиран от БГНЕС.

Централата "е напълно изключена от електропреносната мрежа", се казва в изявление на страницата на оператора във Facebook, като се добавя, че заради военните операции "няма възможност за възстановяване на линиите".

Във вторник Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която е орган за наблюдение на ООН, заяви, че обектът вече не предава данни и изрази загриженост за персонала, работещ под руска охрана.

Положението на персонала се влошава", заяви МААЕ, като се позова на украинския ядрен регулатор.

Неработещата централа се намира в зона, в която са разположени изведени от експлоатация реактори, както и съоръжения за радиоактивни отпадъци. В централата все още работят повече от 2000 души, тъй като тя изисква постоянно управление, за да се предотврати нова ядрена катастрофа.

Във вторник генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призова "силите, които ефективно контролират обекта, спешно да улеснят безопасната ротация на персонала там". Той също така повтори предложението си да пътува до Чернобил или другаде, за да осигури "ангажимент за безопасност и сигурност" на украинските електроцентрали от всички страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари