Споразумение за информационен портал за река Дунав

0

В периода 19-20 май 2015 г. изпълнителният директор на Изпълнителна агенцияПроучване и поддържане на река Дунав“ (ИАППД) инж. Павлин Цонев взе участие в среща на Борда на директорите на организациите-партньори по проект NEWADA duo в Белград.

По време на срещата се подписаха споразумения за поддръжката и бъдещата работа на FIS-portal (FIS – Fairway Information Services). Този портал предоставя подробна и леснодостъпна информация по отношение на плавателния път на река Дунав във всеки един негов участък. Данните там постъпват непрестанно от всяка администрация-партньор и потребителите имат свободен достъп до целия набор от информация. 

Страната, която се ангажира да следи техническото състояние на портала е Унгария, а всички останали държави партньори се споразумяха относно навременния обмен на актуални данни за плавателния път и честотата на актуализиране на информацията.

Fairway Information Services (предоставяне на информационни услуги за фарватера) се реализира успешно по проект Newada duo по Програма за трансгранично сътрудничество 2007-2013.

Значителен резултат от изпълнението на проекта е институционализирането на т. нар. Борд на директорите на речните администрации от страните – партньори. Бордът е колективен орган и в него участват всички ръководители на институциите – партньори.

Работата на борда продължава и след приключването на Newada duo, тъй като е ефикасен начин за сътрудничество между администрациите по река Дунав. По време на заседанията, които провежда бордът, се дискутират въпроси, свързани с управлението на инфраструктурата на водния път (вкл. изследване на речното дъно, работи по поддържане на плавателния път, обозначаване), извършва се обмен на експерти, опит и знания между страните.

При участие в срещата в Белград инж. Павлин Цонев представи изпълнението на задачите през 2014 г., както и изпълняваните от Агенцията проекти. Той докладва, че българската страна е извършила нужните периодични измервания за проучвания и са предприети необходимите действия за поддържане на фарватера, както и през по-голямата част от годината в критичните участъци са гарантирани габаритите на  плавателния път за осигуряване на безопасно корабоплаване и др. индикатори.

За повече информация посетете:

http://www.danubeportal.com/ 

http://www.newada-duo.eu/

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари