Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

0
Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде спрян на 15 април за планирани превантивни дейности
Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде спрян на 15 април за планирани превантивни дейности Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде спрян на 15 април за планирани превантивни дейности

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде спрян на 15 април за изпълнение на планирани превантивни дейности, свързани с индикации за пропуск на топлоносител. Това съобщиха от атомната централа, предаде БТА. Периодът на спирането е съобразен с наличието на достатъчно електроенергия в енергийната система на страната в това време на годината.

Енергийният експерт Явор Куюмджиев коментира, че подобни индикации за пропуск на топлоносител няма как да се счита за нещо опасно, защото това реално не е авария. "Дори и да има някакъв теч в някои от тези системи, със сигурност не е ядрена авария, защото те трябва да се докладват на МААЕ" (Международна агенция за атомна енергия). Дори и най-малкото подозрение трябва да се докладва. След като това не са го констатирали като авария, значи няма нищо страшно", заяви Куюмджиев, който е зам. генерален директор "Външна търговия" в чешката компания за оборудване на електроцентрали Шкода Прага АД. По думите na му блокът се спира превантивно.

От АЕЦ "Козлодуй" допълват, че установените при непрекъснатия мониторинг на системите и съоръженията на блока данни за пропуск от първи към втори контур в трети парогенератор не превишават нормите за безопасна експлоатация. Не са достигнати ограниченията, предвидени в технологичния регламент и няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. Независимо, че работата на ядрената мощност може да продължи, е взето консервативно решение за спиране на блока и изпълнение на профилактични и ремонтни мероприятия, за да бъде осигурена необходимата висока безопасност и експлоатационна надеждност на атомната централа.

След приключване на планираните дейности шести блок ще бъде включен в енергийната система на страната. Пети блок работи съгласно производствения график, се посочва още в съобщението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари