Спират дамските цигари и въвеждат нови правила за всички останали видове

1
Спират дамските цигари и въвеждат нови правила за всички останали видове

Директивата на Европейския съюз, която налага нови правила за тютюневите изделия беше одобрена от Европейския парламент и ще влезе в сила от следващия месец.

Държавите от ЕС разполагат с две години, за да променят законите си така че да съответстват на обновената директива. Промените са доста сериозни и ще засегнат голяма част от тютюнопроизводителите. Целта им да се намали потреблението на цигари и другите тютюнопроизводни, с което да се подобри здравословното състояние на обществото.

От сега нататък опаковките на цигарите трябва ясно да указват, че това е продукт, който е вреден за здравето. За целта предупреждението ще заема 65% от предната и задната част на кутията. За пакетите с тютюн, този процент е 50. По този начин се гарантира, че предупрежденията ще бъдат видими от всички, а не като досега сбутани под марката на цигарите и с възможно най-дребен шрифт.

Новата директива забранява така наречените дамски цигари, които са по 10 в кутия и имат по-издължен и привлекателен за жените вид. Задължително всички кутии ще са с форма на правоъгълен паралелепипед и не могат да съдържат по-малко от 20 цигари. От опаковката трябва да се премахнат всякакви реклами и надписи, които подвеждат хората да ги купуват.

Забраняват се там да се поместват промоции, заблуждаващи надписи и специални оферти. Ако в цигарите има добавен аромат, то той не трябва да доминира и да замаскира мириса на тютюн. Същото важи и за тютюна за ръчно свиване на цигари.

Това правило няма да бъде наложено на пурите и пуретите, но ако се окаже, че заради аромата те са по-купувани и при тях ще бъде наложено такова ограничение.

Източник: Mall359
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари