Спипаха антични предмети в камион за риба

0
По време на проверката граничните служители обърнали внимание, че водачът и неговият спътник са притеснени
По време на проверката граничните служители обърнали внимание, че водачът и неговият спътник са притеснени Снимка: МВР Видин

Полицаи и митничари задържаха антични предмети в района на ГКПП Видин, съобщава Dnes.bg

Вчера, 23 юни, към 1 часа в района на граничния пункт пристигнал товарен автомобил с чужда регистрация. Шофьорът, турски гражданин, представил редовни документи за превозваната стока - риба за Великобритания. По време на проверката граничните служители обърнали внимание, че той, както и другият водач, изглеждали притеснени.

Атомобилът е селектиран по метода "анализ на риска” за щателна митническа проверка, при която от двете страни по хода на ремаркето, зад стекове с вода, са открити пет пакета с антични на вид предмети.

Открити са метален нагръдник, каменна статуя на лъв, метални фигурки и фрагменти, отливка на метален крак, вероятно от статуя. Предметите са иззети, предстои комплексна археологическа експертиза. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ граничен полицай от ГПУ Видин под надзора на окръжната прокуратура.

Установеният от компетентните органи товар е под специален режим на деклариране, разрешение и износ. Опитът за изнасяне през границата на страната на културни ценности бил извършен без съответно разрешение по Закона за културното наследство.

Деянието е престъпно и има изключително висока степен на обществена опасност. В Наказателния кодекс за него е предвидено наказание от три до десет години "лишаване от свобода“ и глоба в размер от пет хиляди до петдесет хиляди лева.

В качеството на обвиняем по случая е привлечен турски гражданин, на 47 години. Той е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурора от Окръжна прокуратура – Видин.

Към настоящия момент е известно, че за пренасянето на антиките обвиняемият следвало да получи определено възнаграждение. Изготвено е искане за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо чужденеца, който няма адресна регистрация на територията на България.

Разследването продължава под наблюдението на прокуратурата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари