Спешни срещи и разговори след разрива в турската опозиция

0
Лидерът на националистическата “Добра партия” Мерал Акшенер обяви, че се оттегля от опозиционния блок
Лидерът на националистическата “Добра партия” Мерал Акшенер обяви, че се оттегля от опозиционния блок Снимка: Фейсбук

Лидерът на националистическата “Добра партия” Мерал Акшенер обяви, че се оттегля от опозиционния блок

Спешни срещи и разговори последваха вчерашния разрив в турската опозиция, който застрашава излъчването на единен кандидат за президентските избори през май. На ситуацията реагира и държавният глава Реджеп Ердоган, информира БНР.

Вчера лидерът на националистическата “Добра партия” Мерал Акшенер обяви, че се оттегля от опозиционния блок. Причината е искането на останалите пет партии да противопоставят на Ердоган президентската кандидатура на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу. Акшенер настоява опозицията да застане зад кмета на Истанбул Екрем Имамоглу или този на Анкара Мансур Яваш. И двамата бяха издигнати на постовете си от партията на Кълъчдароглу, но имат по-добри рейтинги от него.

Днес лидерътна НРП се срещна с Имамоглу, Яваш и още 8 кметове от кемалистката партия. Впоследствие Кълъчдароглу се срещна и с лидерите на останалите опозиционни партии.

"Знаехме, че това ще се случи още преди месеци. Каквото и да правят те, ние продължаваме по нашия план” - така Реджеп Ердоган коментира разрива сред политическите му противници, който според анализаторите сериозно намалява възможността той да бъде победен на изборите. Социолозите предвиждат реална възможност Ердоган да загуби надпреварата с единен опозиционен кандидат заради инфлационната криза и тежките последствия от силните земетресения миналия месец.

Призиви опозицията да възстанови единството си дойдоха и от прокюрдската Народна демократична партия, която е обект на преследвания през управлението на Ердоган, но не е част от съюза срещу него.

"Призоваваме цялата социална и политическа опозиция да се обедини около постигането на демокрация, справедливост и свобода”, каза съпредседателят на партията Митхат Санчар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари