Спешна пресконференция на ГЕРБ след ветото на президента

0
Пред медиите застанаха шефът на правната комисия Данаил Кирил и депутатите Тома Биков и Александър Ненков
Пред медиите застанаха шефът на правната комисия Данаил Кирил и депутатите Тома Биков и Александър Ненков

Веднага, след като президентът Румен Радев наложи вето на Изборния кодекс от ГЕРБ обвиха, че ще дадат пресконференция.

Държавният глава призова БСП да се върне в пленарната зала.

Пред медиите застанаха шефът на правната комисия Данаил Кирил и депутатите Тома Биков и Александър Ненков.

Още в началото на изявлението си Кирилов благодари на президента.

„Започваме с благодарност към президента за неговото усърдие във връзка с наложеното вето. Добросъвестно обсъждаме мотивите, които се излагат в указа за президентско вето и в този случай това отново ще бъде така. Това е повод за пореден път да възстановим дебата за промяната на някои от изборните правила“, каза Данаил Кирилов в началото на изявлението си пред медиите.

Но веднага коментира, че този дебат ще бъде необходим, защото се разпространяват неистини.

„Новото, което чухме във ветото и новият акцент освен машините и преференциалният вот, които смятаме, че удовлетворихме, беше обжалваемостта на актовете в изборния процес и промяната на подсъдността. Очевидно е, че в този случай президентът е бил заблуден и със съжаление го казвам, че очевидно не е възприел съветите на правния си съветник – проф. Друмева, а се е доверил на млади колеги в „БСП за България“. Категорично ще заявя, че няма актове в изборния процес, които да не подлежат на обжалване“, продължи шефът на парламентарната комисия по правни въпроси.

Данаил Кирилов изтъкна още, че за дебата за преференциите не е имало повече от едно изказване от парламентарната трибуна.

„На разположение сме за този дебат. Изчакахме с нетърпение позицията на президента. Винаги сме били готови за конструктивен диалог. Ще поканим в правна комисия представители на администрацията на президента. Смятаме, че така ще се прекрати практиката да се внушава страх у българския избирател“, заяви Кирилов.

"В 44-ото Народно събрание ние не сме имали възможността да се радваме на присъствието на президента в пленарната зала", каза Кирилов в отговор на журналистически въпрос ще покани ли президента в пленарната зала когато се гледа ветото. Депутатът от ГЕРБ "ужили" и правните съветници на държавния глава - присъствали в пленарната зала само 5 минути от многочасовите дебати по обсъждане на промените в кодекса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари