Социолози: Според 85% от българите страната ни се развива в негативна посока

0
Още данни от анкетата на "Маркет Линкс": 76% от запитаните нямат доверие на бившия премиер Кирил Петков, а само 40% имат доверие на президента Румен Радев
Още данни от анкетата на "Маркет Линкс": 76% от запитаните нямат доверие на бившия премиер Кирил Петков, а само 40% имат доверие на президента Румен Радев Снимка: БГНЕС

Още данни от анкетата на "Маркет Линкс": 76% от запитаните нямат доверие на бившия премиер Кирил Петков, а само 40% имат доверие на президента Румен Радев

51% смятат, че политическата отговорността при неуспех на това Народно събрание да гласува редовен кабинет би била на всички политически сили, включително и на президента. 14% смятат, че отговорността би била на ГЕРБ, а 6% на „Продължаваме промяната“.

Това показват данните от ново проучване на „Маркет Линкс“, съобщава БГНЕС. „За съжаление, от гледна точка на политическата ситуация в страната, българските граждани дават много ниски оценки. Изразяват своето опасение и страхове от това как ще се развива България като цяло“, заяви социологът Добромир Живков.

По думите му всички обществени очаквания са свързани с това дали ще има редовен кабинет. „Виждаме голям спад на удовлетворението от развитието на страната. Около 10% смятат, че страната се развива в позитивна посока, докато близо 85% смятат, че страната се развива в негативна посока. Това са исторически ниска нива на измерване на този индикатор“, добави социологът. За първи път се отчитат малко по-висока степен на недоверие към президента, отколкото на доверие. „През годините той се радваше на доверие от около 55%. Сега 40% от анкетираните имат доверие на президента Румен Радев, а 41% нямат такова“, каза Живков.

43% нямат доверие на служебния премиер Гълъб Донев, докато 18% имат доверие. По настоящем правителството и в частност служебният премиер остават в сянка, тъй като основният фокус е върху политическите лидери и всички те отбелязват спад през последните месеци. Според социолога политическата криза води до спад на доверието в политическата класа. 76% от запитаните нямат доверие на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер Кирил Петков, докато 19% му имат доверие. 57% смятат, че е важно да има машинно гласуване, за да има честни избори, 25% не подкрепят това твърдение, а 18% не могат да преценят.

Националното проучване е проведено сред 1022 лица над 18 години в страната в периода 10 - 20 декември 2022 година по методите на пряко, лично интервю и онлайн анкета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    3
    Не бе, глупаци
    държавата е китка. Цъфти и върже. Очаквайте гербаджийска поръчка за строеж на депо за ядрени отпадъци. Остава да се молим да няма ядрена катастрофа с това депо. И там се диверсифицирахме, никой освен Русия не иска да си ги прибира. Страната е в идеален баланс с евроатлантичеката ценностна система. Народът е по свободен от всякога, нищо че няма какво да яде или яде мазна вносна помия. Невероятно развитие.
  • 7
    2
    еху
    Дори има и друго - постоянно се дава медийна трубуна на компрометирани лица - от евроатлантически клубове, от американски нпо-та, от банкерски лобита... Вместо да бъде обществено порицан и да не бъде канен в медийте - лЕВРОн хампарцулайнян продължава да си дава интервюта по телевизиите, като съвсем ясно си каза какво за него е гражданското общество и то с презрение го рече "простолюдие"!
  • 6
    1
    хУът
    Нормално е да е така, когато политическият елит няма никаква връзка с гражданското общество и желанията на обществото! До това ни докараха - до евроалталническа пезпътица и до европейски упадък, до липса на морал, до непознаване на морал, до замяна на традиционските християнски ценности с някакви извращения!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари