Социалното министерство ще осигурява целеви отпуск за осиновители

0
Проектопромени ще улеснят осиновителите
Проектопромени ще улеснят осиновителите Снимка: Thinkstock

Подготвени са законодателни проектопромени за възможност за целеви отпуск за осиновителите, както и за уреждане на реда на отпуските на осиновителите.

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на кръгла маса на тема „Обществените нагласи към осиновяването“, предаде БНТ. Форумът се организира от социалното министерство и Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ (БАОО).

Неправителствените организации отдавна настояват за целеви отпуск от година за осиновителите след осиновяването на детето, независимо от неговата възраст.

По повод все още съществуващите стереотипи в обществото по отношение на осиновяването, министър Русинова заяви, че осиновяването се базира на чувства и цитира думите на литературния герой Мечо Пух, който казва на Прасчо, че любовта не се пише, тя се чувства. Не може Семейният кодекс да регулира нагласите на хората, той дава предпоставките самата система да е бърза, да е в помощ на децата и семействата, да няма забавяне на процедури, да има бърза реакция на социални работници, допълни социалният министър. По думите на Русинова целта на предложените преди месец промени, е да бъдат максимално подкрепени семействата преди осиновяването и след това.

Министърът смята, че трябва да има достатъчно публичност по темата за осиновяването в българското общество, за да може в годините стигмата към осиновените деца и хората, които осиновяват, да отпадне.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари