Социалният министър заговори за още две увеличения на пенсиите тази година

1
От 1 юли можем да изненадаме пенсионерите само приятно, заяви Гьоков
От 1 юли можем да изненадаме пенсионерите само приятно, заяви Гьоков Снимка: БГНЕС

От 1 юли можем да изненадаме пенсионерите само приятно, заяви Гьоков

До края на годината може да има не едно, а две увеличения на пенсиите, съобщи тази сутрин пред БНТ социалният министър Георги Гьоков. Едното ще е осъвременяването от 1 юли, което е задължително по закон. Гьоков обаче обяви, че може да има още едно преизчисление към последното тримесечие на годината.

Неприятни изненади няма да има, можем само приятно да изненадаме възрастните, гарантира министърът, въпреки че именно с неприятна изненада започна тази година за пенсиите. Както е известно, през януари половината пенсионери получиха по-ниски суми от пенсия и добавка, въпреки че пенсиите бяха увеличени чрез преизчисление с безпрецедентните 8,8% (по-голямо увеличение имаше, както винаги, за минималната пенсия, с което общото увеличение стана 12,9%).

За 1 юли се търси начин 60-те лв. да влязат в основния размер на пенсията, като вариантите са няколко и работната група все ще прави изчисления, т.е. решение няма. Единият вариант е чисто механично ковид добавката да бъде обявена за анти-инфлационна и да влезе в пенсията. Това обаче не е харесван от експертите вариант, стана ясно от думите на Гьоков. Това би било крайно несправедливо за хората с по-висок осигурителен принос, тъй като най-голямо увеличение ще получат хората с ниски пенсии. Освен това структурата на пенсиите ще се разкъса допълнително, като ниските пенсии доближат средните.

Справедливият вариант предполага 60-те лв. да влязат в основния размер на минималната пенсия и оттам нататък със същия процент да се увеличат всички останали пенсии. Така ще се запази връзката между размер на пенсията и осигурителен принос. Това обаче е непосилен разход за бюджета, тъй като означава 16% увеличение от 1 юли. В бюджета за момента са осигурени средства само за увеличение със швейцарското правило с 6,1%.

Друг вариант за юли е да се промени швейцарското правило по изключение и вместо по 50% от ръста на осигурителния доход и инфлацията, ползва 100% от двете величини. Проблемът с швейцарското правило е, че ползва показатели за 2021 г., които изостават много от поскъпването тази година. С него от години има и друг проблем, който всички управляващи предпочитат да не коментират - какво точно се възприема като индекс на потребителските цени (показателят, посочен в чл. 100 на Кодекса за социално осигуряване). НОИ ползва средногодишна инфлация по хармонизирания индекс на потребителските цени, който според мнозина води до по-малък процент на осъвременяване. За 2021 г. например е 2,9 на сто.

В края на годината се обсъжда ново преизчисление на пенсиите, като БСП държи това да стане през по-актуален осигурителен доход. Обсъждат се всякакви варианти, включително осигурителния доход за 2021 г. Гьоков още веднъж потвърди обещанията на управляващата коалиция да няма пенсия за пълен осигурителен стаж и възраст, която да е под линията на бедност (413 лв.). В момента минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 370 лв. или 430 лв. с ковид добавката.

"Ще провокираме инфлация, но не можем да оставим хората гладни" - това беше коментарът на министъра по повод предупрежденията на икономисти, че наливането на пари у населението ще повлече ще по-стръмно нагоре поскъпването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    3
    Червенковци
    Продължавайте да цъкате минусчета, от това няма да станете по-значими. Да ви ЕПМ.
  • -2
    2
    Пенко
    Стига лъжи и заигравки. Защо не отменяте тавана на пенсиите и докога ще вземате от хората, работили дълги години и имащи голям осигурителен принос. Защо се хвалите за сметка на нашето ощетяване. Докога, мошеници?
  • -13
    1
    Eliyana
    Здравейте, аз съм финансист, който предлага съдействие при заемане на пари между физически лица в краткосрочен и дългосрочен план, вариращи от 5 000 до 5 000 000 лв. за 48 часа при лихва от 2% годишно. Офертата е валидна и се приема само в Люксембург. За връзка: [email protected]
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари