Социалната пенсия се увеличава с 4,60 лева

0
От 1 юли пенсията става цели 125,58 лева
От 1 юли пенсията става цели 125,58 лева

 

Социалната пенсия за старост ще се увеличи с 3,8 % и от 120, 98 лв. ще стане 125, 58 лева месечно, считано от 1 юли 2018 г.

Промяната е заложена в проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на пенсиите от нетрудова дейност, пише Вестник СЕГА.

Увеличението касае и пенсията за военна инвалидност, за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост: добавката за чужда помощ по чл. 103 КСО, добавката по Указ № 1611/85 г. от 20.05.1985 г. за увеличаване пенсиите на инвалидите от Отечествената война 1944 - 1945 г. и добавката по чл. 5 от Закона за ветераните от войните. 

Проектът на постановление, както и докладът към него, са публикувани за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на труда и социалната политика и на Портала за обществени консултации със срок за представяне на становища и предложения до 7 юни 2018 г.

Срокът за обществено обсъждане е по-малък от 30 дни, тъй като постановлението трябва да бъде прието от Министерския съвет в най-кратки сроокве, за да има технологично време за оформяне на документите за изплащане на пенсиите в новите, по-високи размери, които да бъдат изплатени още през м. юли 2018 г. 

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Утре с моя отивам за риба!
- Ооо, ти си рибарка?
- Ами, в началото лових малко, после спорта ме увлече, и сега пия като всички!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари