"Сотбис" продаде на търг 100-каратов диамант за 22 000 000 долара

0
Диамантът е без вътрешни дефекти, с цвят D. Тази комбинация се определя като "идеална"
Диамантът е без вътрешни дефекти, с цвят D. Тази комбинация се определя като "идеална"

"Сотбис" продаде снощи на търг в Ню Йорк "идеален" класически 100-каратов бял диамант, шлифован във форма на изумруд, за малко над 22 милиона долара, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Предварителната оценка на диаманта бе от 19 милиона щатски долара до 25 милиона щатски долара.

Окончателната цена на снощния търг бе 22 090 000 долара, като сумата включва така наречената "премия на купувача" - допълнителна вноска, която победителят в наддаването заплаща в добавка към печелившата си оферта.

Диамантът е без вътрешни дефекти, с цвят D. Тази комбинация се определя като "идеална". Той е единственият 100-каратов бял диамант с изумрудена шлифовка и най-високо качество на цвета и прозрачността, предлаган на търг.

При изкопаването му в мина в Южна Африка диамантът е тежал над 200 карата.

Собственикът на диаманта е пожелал да остане анонимен. Само пет идеални диаманта над 100ню карата са продавани на търг през последните 25 години. 118-каратов овален камък донесе 30,6 милиона долара на търг на "Сотбис" в Хонконг през 2013 г., като постави рекорд за бял диамант.

Рекордната цена за диамант е 46 милиона долара. Тя беше платена за 24,78-каратов розов камък с форма изумруд на търг на "Сотбис" през 2010 г. Това е и рекордът за скъпоценен камък, предложен на търг.

Източник: FBR.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари