София ще отпусне безлихвен заем на "Джи Пи груп" за ремонта на "Графа"

0
До момента са платени 14 милиона лева авансови разходи
До момента са платени 14 милиона лева авансови разходи Снимка: Булфото / Архив

Столичната община ще отпусне безлихвен заем на фирмите "Джи Пи груп" и "ПСТ груп", които ремонтират централната ул. "Граф Игнатиев" и градинката пред бившия ресторант "Кристал", съобщи "Капитал" като се позовава на точка от дневния ред на утрешното заседание на общинския съвет.

Причината е, че проектът е с дълъг срок на изпълнение, по-голямата част на парите идват от еврофондовете, а верефикацията на сметките отнема продължително време. За да не се нарушава графикът на изпълнение, както и разплащането на извършените строително-монтажни работи е необходимо отпускане на средства от бюджета на Столичната община под формата на временен безлихвен заем. Възстановяването на сумата ще стане след верифициране и превеждане на средства от страна на Управляващия орган на оперативната програма", се казва в доклада към предложената точка.

Общата сума на проекта за двете зони плюс надзора е около 46 млн. лв - 41 млн. от европейските фондове плюс още около 5 млн. лв. съфинансиране от общината. До момента са платени 14 млн. лв. авансови разходи, които са минали верификация и са били преведени от Управляващия орган на европейската програма "Региони в растеж", допълва "Капитал".

От Столичната община са коментирали неофициално пред изданието, че това е стандартна практика при големи европейски проекти, свързани с чакане да се възстановят извършените разходи.

Източник: КАПИТАЛ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари