София изсмуква младото население на България

0
Проф. Иванов: В България има див пещерен регионализъм
Проф. Иванов: В България има див пещерен регионализъм

Тези данни са на повърхността на нещата и не показват нищо съществено.

Това каза за предаването “12+3“ професор  Петър Иванов от Демографския институт на Българската академия на науката и изкуствата по повод статистика на статистика на Националния статистически институт за второто тримесечие на тази година.

Според статистиката, заплатите в София растат 32 пъти по-бързо отколкото в Силистра, а само в Смолян и Кърджали средното плащане намалява. В челната тройка влизат още областите Габрово с ръст от 73 лева и Перник със 70 лева.

За професор Иванов по-голям проблем от разликата в заплащането по области е обезлюдяването на много територии:

Само с изключение на областите Бургас, Варна, Стара Загора и Русе, до някъде, цялата територия на държавата се обезлюдява.

Той обясни, че съществува тенденция за регионална деформация, която може да се разчете като подготовка за радикални геополитически промени:

По данни на статистиката 1 398 селища в България през 2011 година са с население, където българите са малцинство – значи не само се обезлюдява, ами и произхода се променя.

От друга страна, според професор Петър Иванов, централната власт още от край време си харесва някои градове:

Толерира се София, която след време ще прибере цялото младо население на България – има данни,които показват, че хората с висше образование от 25 до 64 години в София са 46%, във Варна – 31,4%, а за Силистра – едва 15 %.

В България има див пещерен регионализъм – София изсмуква работоспособното и младо население на България с един дебит за засмукването като една огромна помпа или 25 000 души на година,
подчерта той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари