Смъртта на лекар затвори хематологичното отделение в Бургас

1
Втори месец пациентите от Югоизточна България са без специализирана помощ
Втори месец пациентите от Югоизточна България са без специализирана помощ Видео: NOVA

Отделението по "Хематология" в Университетска многопрофилна болница за активно лечение - Бургас затвори врати, заради липса на специалисти. Вече втори месец пациентите от цяла Югоизточна България са без специализирана помощ.

До кризата се стигна, след като през ноември почина единственият специалист-хематолог в бургаска област. Към момента желаещи да постъпят на работа в болницата няма и е трудно да се каже кога отделението ще възстанови работа. Пациенти с болести, свързани с лечение на кръвта не намират адекватна помощ, а при някои от тях лечението на заболяването е жизненоважно.

"На 13 януари при мен дойдоха две лица, страдащи от специфичното заболяване таласемия майор. След три дни написах писмо до заместник-кмета по здравеопазване. Наясно съм, че ОМБАЛ е самостоятелно учреждение. Общинска администрация, запознавайки се с проблема, може да даде гласност", каза омбудсманът на Бургас Тодор Стамболиев, предаде NOVA.

Мануела Михалева е една от заразените с болестта таласемия. В Бургас има 15 деца останали деца без лечение на болестта. "Всеки месец пътуваме до Варна и опитваме да пътуваме по двама-трима души, но няма как да ни вземат в един ден. Налага се по двама да ходим и да се връщаме, когато няма кръв. Пътуваме до Варна е много трудно", каза тя.

"Община Бургас може да подкрепи усилията на болницата, за да се реши проблема. Ако се намери специалист, който не е от Бургас, бихме могли да предоставим обзаведено общинско жилище", каза още зам.-кметът по здравеопазването на Община Бургас Йорданка Ананиева.

Зам.-директорът д-р Светлозар Георгиев обясни, че са водени преговори с много специалисти, но много не искат да работят тук. "Кончината на д-р Игов ни свари неподготвени, защото е незаменим. Двама колеги специализират в момента и се надяваме, че след като се дипломират ще работят при нас. Единственият вариант е Здравната каса да позволи на колеги със специалност на граждански договор да обслужват пациенти, които им се налага да пътуват извън града", заяви той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари