Служителите ми пишат против мен във Фейсбук. Какво мога да направя?

1
Нещата, които публикуват, са неверни, оплака се собственик на фирма в София
Нещата, които публикуват, са неверни, оплака се собственик на фирма в София Снимка: Shutterstock

Тодор Капитанов, юрист, Национален секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор отговаря на въпроси по Трудово право в рубриката за правни консултации на вестник Труд.

Въпрос: Здравейте! Собственик съм на фирма и разбрах, че някои от работниците ми пишат против мен във Facebook, защото са недоволни. Нещата, които публикуват, са неверни. Какво мога да направя, за да се прекрати тази практика?, пита В. Делов от София.

Отговор: В такава и подобна ситуация трябва да предприемете сериозни стъпки, за да въведете ваша собствена, приемлива за всички нива фирмена политика за използването на социалните мрежи от работниците ви. Служителите трябва да бъдат преди всичко наясно, че работодателите ще следят изкъсо потока от информация в социалните платформи.

Следва да се изготви кодекс за поведение и писмен инструктаж за тази политика, с чиито правила и задължения всички служители да се съгласят писмено. В тази документация ясно следва да бъде отбелязвано личната и административна отговорност, която служителите носят при извършването на нарушенията. Целесъобразно е да въведете корпоративно обучение за служителите си за практиките и процедурите, които да следват.

Макар че много работодатели активно прилагат бизнес предимствата на социалните мрежи, въпросът за тяхното негативно влияние върху бизнеса и служителите става все по-сериозен в световен и национален мащаб. По-напредничавите фирми и организации вече са предприели мерки за ограничаване на евентуалните загуби и последици, защото никой мениджър не може да си позволи служителите му безконтролно да злоупотребяват в социалните медии.

Работодателите основателно се притесняват, че служителите им все по-често “ровят” в социалните мрежи от лични подбуди, а не за да увеличат популярността на компанията. Освен това, те често се натъкват на значителен информационен обмен през работно време, например снимки, видеоклипове и други материали, дискредитиращи компанията и нейни партньори. По-притеснително е, че служителите могат съвсем неразумно да влизат в конфронтация с други хора, важни за бизнеса или просто да подливат вода на собствения си работодател, като споделят конфиденциални търговски тайни и нарушават интелектуалната собственост. Да не говорим, че социалните мрежи могат да доведат до онлайн престъпления и служителите в крайна сметка да се окажат жертви на интернет пиратство.

Все още някои компании, съвсем неадекватно за времето, в което живеем, продължават официално да забраняват достъпа до социалните мрежи. Едва ли обаче тази практика има бъдеще още дълго. Системният администратор на компанията може да филтрира уеб адресите на дадени сайтове на служебните компютри на колегите си, но не и на персоналните им компютри и личните им мобилни телефони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари