Славко Славов: Няма как в града да мирише от продукцията на „Лубрика“

1

Комисията за въздуха продължавала да търси начини за решаване на проблемите с мръсния въздух

Временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със замърсяването на атмосферния въздух и за отпадъците в Община Русе, проведе вчера своето заседание, след като Общинският съвет прие отчета на комисията на последната си сесия. Тогава съветниците решиха срокът на работата да бъде удължен до провеждането на срещи с представители на дружество „Лубрика“ и брикетната фабрика „Терм и Ко“ в ж.к. „Здравец“.

Директорът на „ЛубрикаСлавко Славов обясни, че 100% от дейността на дружеството е преработката на отпадъчни маслени продукти. Фирмата е била подложена на мониторинг многократно през годините и към момента няма предписания за прилагане на допълнителна програма за пречистване на въздуха.

„Да има миризми, които се отделят при преработката, но това не е емисионно излъчване, а фоново, локално. Няма как в града да мирише от продукцията на „Лубрика, коментира Славов.

Предприятието ще осигури още един чилър за пречистване на въздуха, който ще пристигне и бъде монтиран в края на лятото. „Източник на миризмата е преработката на горещите маслени продукти. Ние не подценяваме проблема и работим постоянно“, завърши Славов.

Комисията изслуша и данни за дейността на брикетната фабрика „Терм и Ко“ в ж.к. „Здравец“. На година от нейната работа се получават по 1-2 сигнала, а от 2018 година е издадено предписание да се мие площадката на фабриката, за да не се допуска запрашеност на въздуха.

Председателят на комисията Дауд Ибрям договори и посещение на терен във фирма „Лубрика“, което ще бъде осъществено в подходящо и за двете страни време. След това дейността на комисията ще бъде прехвърлена към Постоянната комисия по „Екология“ към Общинския съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари