Слави Трифонов: Недоверие към Народното събрание имат 87% от българите

1
Преди минути Слави Трифонов представи на Фейсбук страницата си интересно социологическо проучване за електоралните нагласи на българите
Преди минути Слави Трифонов представи на Фейсбук страницата си интересно социологическо проучване за електоралните нагласи на българите Снимка: Facebook

Преди минути Слави Трифонов представи на Фейсбук страницата си интересно социологическо проучване за електоралните нагласи на българите

"Искам да ви запозная с национално представително проучване, поръчано от “Седем-осми АД” и изготвено от световно признатата компания “Ипсос-Германия”.

Това е третата по големина компания за социологически изследвания в света. “Ипсос” оперира в над 90 страни и има над 18 хиляди служители.

Проучването е проведено сред 1000 респонденти на възраст над 18 години в периода 19 декември 2022 - 10 януари 2023 г. Ето част от резултатите:

Електорални нагласи при парламентарни избори от заявилите, че ще гласуват:

- ГЕРБ-СДС 25,3%

- “Продължаваме промяната” 17,3%

- “Демократична България” 11,9%

- “Възраждане” 11,7%

- БСП 10,6%

- “Има такъв народ” 8,5%

- ДПС 3,5%

- “Български възход” 2,8%

Заб. Гласоподавателите на ДПС са концентрирани в няколко района на България, а проучването е извадка от цялата страна и не отчита концентрирания вот и вота от чужбина, и по-конкретно от Турция.

Представям ви и следните изключително важни акценти от изследването:

Според проучването, само 26,1% от запитаните са удовлетворени от нивото на демокрация в България.

Запитването отчита изключително ниско доверие към институциите в България, като с най-голямо недоверие е Народното събрание - с цели 87%. Най-високо е доверието в президентската институция - 61%.

На въпроса: “Смятате ли, че правомощията на президента трябва да се разширят?”, запитаните отговарят така:

- 45% - Да бъдат разширени правомощията на президента

- 43% - Да останат такива, каквито са

- 8% - Да бъдат ограничени/намалени

На въпроса: “Президентът или политическа партия да предлага правителството?”, анкетираните от “Ипсос” отговарят така:

- 49% - Президентът да предлага правителството

- 38% - Партия да предлага правителството, което да се избира от Народното събрание

- 53% от анкетираните подкрепят идеята за референдум на Слави Трифонов и “Има такъв народ” за трансформиране на страната от парламентарна в президентска република. Подкрепата за подобен референдум е най-висока сред хората на възраст 18-45 г. - 60%.

- 50% от анкетираните са отговорили, че подкрепят промяната на държавното управление в президентска република, а 46% - не я подкрепят.

Надявам се, че медиите ще отразят адекватно тези резултати от изследването на третата по големина социологическа агенция в света и ще анализират надълго и нашироко получените резултати, както, между другото, го правят при всяко ново проучване на българска агенция."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари