Сладкото става все по-горчиво

0
Сладкарските компании са изправени пред сериозен проблем с растящите цени на захарта и какаото
Сладкарските компании са изправени пред сериозен проблем с растящите цени на захарта и какаото

Сладкарските компании са изправени пред сериозен проблем с растящите цени на захарта и какаото

ISM Кьолн – ежегодният панаир за сладкиши в Германия е обявен за най-мащабното търговско събитие за сладкарски изделия в света.

Тази година обаче, атмосферата е по-различна, защото участниците са изправени пред огромен проблем - растящите цени на захарта и какаото, пише в репортаж от събитието ВВС.

Сред ярко осветените щандове, които се борят за вниманието на посетителите, една марка наистина се отличава, особено с гръмкото име "Токсични отпадъци".

Това е кисел сладкиш, който се продава в опаковки, приличащи на контейнери за промишлени отпадъци. И тъй като продуктът е предназначен за деца, компанията трябва да се съобразява с високите разходи за захар.

"Проведохме разговори с нашите производители как можем да постигнем цена, която все още е сравнима с тази, която сме имали в миналото. Защото последното нещо, което искаме, е да има огромно увеличение, така че децата вече да не могат да си позволят нашите бонбони.", обясняват мениджърите от компанията.

Друг вариант е да се намалят размерите на опаковките.

"Започнахме да го правим, особено в Обединеното кралство, където имаше голямо желание за по-малки опаковки. И се опитваме да осигурим разнообразие в размерите, така че всеки потребител на всяка цена да може да се наслади на бонбоните."

Съществуват многобройни начини за закупуване на какао и захар, но цените, котирани на стоковите пазари, се използват като ориентировъчен показател, пише уебсайтът Profit.bg.

В края на април суровата захар достигна най-високите си стойности от 2011 г. насам. В същото време какаото се колебае около 3000 долара за тон, което е най-високата стойност от 2016 г. насам.

Според Диана Гомес, анализатор в групата за пазарни проучвания Bloomberg Intelligence, зад повишаването на цените стоят множество фактори - от лошото време до войната в Украйна.

"Цената на захарта се покачва напоследък, защото очакваме недостиг по отношение на производството, а рискът от лошото време всъщност е това, което стимулира този инфлационен натиск", обяснява тя.

Тревогите растат заедно с очакванията на метеоролозите, че през 2023 г. природното явление Ел Ниньо отново ще се развихри. Предизвикано от топлата маса в западната част на Тихия океан, която се придвижва на изток, то води до много по-високи нива на валежите в Южна Америка.

За Бразилия, най-големият производител на захарна тръстика в света, това би означавало намаляване на добивите, тъй като водата би нарушила прибирането на реколтата и би намалила съдържанието на захароза в растенията.

Прогнозите са, че Ел Ниньо ще започне около август и ще бъде първият от 2019 г. насам. Той идва, след като Индия, вторият по големина производител на захарна тръстика в света, вече отбеляза по-ниски добиви тази година поради прекомерните количества дъждове.

Около 80 % от световното предлагане на захар идва от захарна тръстика, а останалата част - от захарно цвекло. Но производството на захарно цвекло в Европа също е засегнато от климатичните условия, допълват анализаторите.

Климатът оказва влияние и върху реколтата от какао.

"Какаото премина психологическата бариера от 3 000 долара за тон и това се дължи на опасенията, свързани с метеорологичните условия, както и на факта, че Брегът на слоновата кост и Гана, две от основните страни производителки на какао, се борят с много скъпите торове.", казват анализаторите.

Русия е основен износител на торове, а войната в Украйна се отрази на доставките, увеличавайки разходите на земеделските стопани по целия свят, а в крайна сметка и на потребителите.

В комбинация с глобалната инфлация и повишаването на цените в други области на веригата за доставки, сладкарските компании трябва да направят труден избор.

В първокласния сегмент на пазара швейцарската компания Goldkenn е специализирана в производството на шоколадови бонбони за безмитните магазини на летищата. Асортиментът ѝ включва кюлчета и монети, покрити със златно фолио, за да изглеждат като истински ценности.

Тя е в сътрудничество и с марки като Jack Daniels и Captain Morgan за своята линия шоколадови бонбони и блокчета с ликьор.

Линда Гей, ръководител на износа на компанията, гледа философски на предизвикателствата пред бизнеса, където САЩ е най-големият пазар.

"Трябва да увеличим цените заради транспорта, какаото, захарта и опаковките, но потребителите са готови да платят малко повече, за да получат продукта", казва тя.

"Обръщаме внимание на всичко, опитваме се да получим по-добри оферти за транспорт, след това за опаковане се опитваме да се групираме и да направим по-голям обем в същото време, за да получим по-малка цена.", допълва тя.

В друга зала на огромното изложение в Кьолн, Бил Гоу, финансов директор на шотландската компания Tunnock's, казва, че успяват да запазят продажбите в условията на нарастващи разходи.

"От март миналата година разходите ни за суровини са се увеличили с 40%", казва Гоу. "Прехвърлихме малка част от тях на потребителите, но като компания сме приели дългосрочна перспектива и финансираме по-голямата част от разходите си сами."

Подобно на Goldkenn, Tunnock's се стреми към икономии. "Можем да управляваме фабриката по-ефективно", убеден е Гоу. "През последните осем години похарчихме около 60 млн. паунда за съоръжения и машини и това ни осигурява ефективност на труда, както и ефективност по отношение на добива, който постигаме от нашите суровини.", допълва той.

Понастоящем световното търсене на бонбони и шоколадови изделия изглежда се задържа, тъй като производителите се опитват да ограничат степента, в която прехвърлят увеличението на разходите върху клиентите. Надеждите са, че потребителският апетит ще се запази, особено ако се наложи цените да се повишат рязко в перспективата на близко бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари