"Скритият" музей в Русе

14
Малцина са русенците, които знаят за съществуването му
Малцина са русенците, които знаят за съществуването му Видео: Русе Медиа

"Скрит" музей пази тайните на водоснабдяването на Русе.

Определението не е случайно – малцина са русенците, които знаят за съществуването му, а той е създаден преди повече от 35 години, припомня Русе Медиа. Всъщност това е и първият музей на водата в България и е още едно от първите неща, с които Русе може да се похвали. Въпреки че музеят е достъпен за граждани и посещения, за съжаление не е популяризиран сред обществеността. За последните пет години екипът на Русе Медиа е първият посетител. Разглеждали са го групи от други клонове на ВиК, а последните стандартни посетители са идвали преди 10 години – ученици, занимаващи се тясно с материята водоснабдавяне.

Музеят е създаден още през 1985 г. на територията на помпена станция „Цветница“, но за това има едно-единствено изречение на сайта на собственика ВиК-Русе. И нито дума за експозицията на открито, нито за специално създадената сграда с предмети и табла, разказващи историята на водоснабдаването на град Русе.

Самата експозиция се намира на територията на забранена за достъп помпена станция, сигнализирана с множество табели „Влизането забранено“ и „Санитарна зона“, но нито една за съществуването на това съкровище. Няма работно време, защото няма и човек, който да разказва и да развежда евентуалните посетители. Но пък има хора, които да поддържат огромната територия и се вижда, че това се прави с внимание, отношение и любов.

Музеят има открита експозиция и затворена музейна част, която е зад стъкла и витрини. Те разказват за проблемите, свързани с водата и водоснабдяването, от основаването на града до нашето съвремие. 

Всъщност мястото за създаването на музея не е случайно. Това е територията на първата помпена станция в Русе – „Цветница“, до стадион „Локомотив“. Тук е открит първият голям подземен водоизточник, който решава проблемите на града, и оттук е започнало съвременното водоснабдяване. В откритата част на експозицията могат да се видят редица съоръжения, помпи, филтри, колони, инженерни решения, тръбопроводи, машини за сондаж, кладенци и мн.др., които са запазени и разказват историята на водата. Част от тях са с направени разрези, за да може да се видят и конструктивните им особености.

Засега от музея казват, че посещението му е възможно единствено с предварително направени заявки и записвания за групи, като най-подходящото време е през почивните дни, тъй като през останалото време там е работна зона на служителите и непрекъснато има техника и екипи за влизане и излизане. Няма предвиден билет и екскурзовод, но таблата с информация са достатъчни, за да запалят и да задоволят интереса на посетителя.

Във видеото можете да видите голяма част от предметите вътре в залите и експозицията на открито, но това, което за момента остава все още неизвестно и скрито, са самите помпени действащи съоръжения. Става ясно, че на около 30 метра под земята се намира помещение, достъпно само с асансьор. Там са работещите огромни помпи, които захранват денонощно град Русе с така ценната ни вода.

Искрено се надяваме тази експозиция да стане достъпна и жива и да се изпълни със съдържание и с  любопитни хора, които да могат да се докоснат до още едно малко парченце от историята на Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари