Скоростен път Русе - Велико Търново или магистрала „Дунав – Егея“

1
Много празни приказки се изговориха по темета, много вода изтече и отново ни се подхвърлят "партенки" за разни мегапроекти, които са само на хартия
Много празни приказки се изговориха по темета, много вода изтече и отново ни се подхвърлят "партенки" за разни мегапроекти, които са само на хартия

За съжаление магистрала Русе - Велико Търново няма да има.

Както вече ви съобщихме магистралата Русе - Велико Търново се трансформира на скоростен път, стана ясно от инвестиционния проект за стратегическия за цяла Северна България инфраструктурен обект.

През последните седмици в публичното пространство усилено се тиражира поредния проект за магистрала „ДунавЕгея“, който обаче не бил представен пред регионалното министерство.

Сигурното на този етап е, че управляващите все още нямат идея от къде ще дойде финансирането за подобен проект в Северна България. Много празни приказки се изговориха по темета, много вода изтече и отново ни се подхвърлят "партенки" за разни мегапроекти, които са само на хартия.

Всеки лек автомобил, който иска да стигне от Русе до Маказа, ще трябва да плаща около 23 лв. тол такса.

Това показвали изчисленията на създателите на проекта за изграждане на аутобан „ДунавЕгея“, представени по време на 15-тата Световна среща на българските медии, организирана от БТА в Тирана.

Според идейния проект цената на километър за лек автомобил ще бъде 0,035 евроцента. Дължината на аутобана в българския участък пък е 328 км., което прави малко под 23 лв. за тол такси. От фирмата, изготвила проекта обясниха, че цената следва вече съществуващия бизнес модел в Сърбия.

Според инж. Румен Марков, който представи проекта, автомагистралата "Дунав - Егея" има за цел да ускори икономическото развитие в изоставащите европейски региони и да запълни липсващите транспортни коридори в посока север-юг. По думите му автомагистралата "Дунав - Егея" е част от проекта "ABC+De", чрез който ще се осъществи пътна и железопътна връзка между Егейско море и Балтийско море, която ще завършва с изграждането на две нови пристанища, едното на Балтийско море, другото в района на Марония, на брега на Егейско море.

Идеята е магистралата да бъде изградена чрез публично-частно партньорство, 25 процента от средствата за изграждане ще се осигуряват от концесионер, а 75 процента - от големи инвестиционни банки, без да се ползват държавните бюджети. Възстановяването на инвестицията ще е чрез тол такси за всички превозни средства. Строителството се предвижда за три години, подчерта Марков.

В същото време обаче от регионалното министерство посочиха, че проектът „Дунав – Егея“ все още не е представен пред тях, докато правителството вече има доста напреднал алтернативен проект за изграждане на скоростен път Русе - Велико Търново.

Проектите, които са в процес на реализация от правителството по отношение на пътната инфраструктура, бяха представени от Николай Станков от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той припомни, че през България минават 2 от европейските транспортни коридори и пет от Хелзинкските /паневропейски/ транспортни коридори. По думите му финансирането на пътищата и магистралите у нас се осигурява от националния бюджет и европейските фондове, но има и трети вариант - публично-частно партньорство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари