Скандален учебник за 5-ти клас

0
Издателят е имал амбицията да слезе на нивото на петокласниците
Издателят е имал амбицията да слезе на нивото на петокласниците

Учебник, съдържащ илюстрация, която навежда на дискриминация по пол и куп екстравагантни текстове и аналогии между минало и настояще, е отрязан от оценителите на проектите за нови учебници по история.

Това разкриват експерти, предаде агенция ПИК.

Издателят е имал амбицията да слезе на нивото на петокласниците, но е надхвърлили усилията си за достъпност и развлекателност до степен на пошлост, коментираха експертите.

Официално проектът е отхвърлен от всичките 7 оценители на съдържанието, защото не отговаря на изискванията на държавния образователен стандарт за учебниците и помагалата. Не го одобриха обаче и експертите по дизайн и полиграфическо изпълнение.

Стилът на учебника е по-подходящ за детска енциклопедия, не отговаря на изискванията за научност. Големият обем на текст би затруднил учениците. Част от съдържанието на текста и въпросите са неуместни и не отговарят на изискванията за научност, написали оценителите.

Според повечето експерти съдържанието напълно отговаря на учебната програма, но трудно се покриват компетентностите като очаквани резултати от обучението по съответните теми. Посочвало се, че за някои от понятията липсва ясна формулировка. В същото време се отчита наличе и на твърде сложен изказ, което би затруднило учениците.

Експерти посочват като ярък пример за дискриминация по пол изображения на съвременни момче и момиче, като попаднали на пазар на роби, със странни надписи обаче. Момчето–роб е с табела с надпис – „Умее софтуер, програмиране, информатика” и на момичето-робиня с надпис „Прави маникюр, работи с пералня и прахосмукачка”.

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари