Системата "Бонус-малус" на практика ще наказва примерните шофьори

1
​Ако шофьор без нарушения купи кола на старо с рискова категория, ще трябва да плати по-скъпа застраховка заради провиненията на предишния й собственик
​Ако шофьор без нарушения купи кола на старо с рискова категория, ще трябва да плати по-скъпа застраховка заради провиненията на предишния й собственик Снимка: ThinkStock/Getty Images

Ако шофьор без нарушения купи кола на старо с рискова категория, ще трябва да плати по-скъпа застраховка заради провиненията на предишния й собственик

Комисията за финансов надзор (КФН) представи вчера за обсъждане дългоочакваната система "Бонус-малус", която трябва да въведе по-голяма справедливост при определянето на "Гражданска отговорност", така че изрядните шофьори да плащат по-малко, а нарушителите - повече, пише Мила Кисьова за Вестник "Сега"

Методиката обаче е пълна с уловки, изключва от обхвата си държавните и общинските автомобили и на практика наказва примерните водачи. При това в първата година от действието си тя приравнява хората със "златен талон", които дълго време не са имали нарушения, с джигитите и убийците на пътя, които години наред са нарушавали правилата. Според предложения от КФН вариант задължителната застраховка "Гражданска отговорност" може да поевтинее с до 25% за най-добрите шофьори, но едва след нови 8 години без нарушения. За сметка на това при тежки нарушения и причинена смърт на пътя тя може да поскъпне с до 4 пъти.

Методиката бе представена ден след като застрахователните компании заплашиха, че има опасност задължителната застраховка да скочи до 1000 лв. заради разширения брой роднини с право на обезщетения при загинал в катастрофа и на фона на развихрилия се скандал около лобистката поправка за слагане на таван на обезщетенията за близки на пострадали от катастрофи, внесена в парламента от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Поведението на шофьорите ще бъде определено в общо 20 категории. Колкото по-висока е категорията, толкова по-рисков е водачът на превозното средство. Базовият клас е 8-и, той е равен на базовата застрахователна премия, определена от застрахователя без допълнителни изменения. Предвидени са 7 класа бонус за безрисково поведение на пътя, за които премията ще се намалява. Ще има и дванадесет класа за малус - за рисково поведение на пътя. При тях утежнението започва от 110%, а максималното стига 400%.  

При въвеждане на системата през първата година обаче всички собственици на МПС ще бъдат поставени в базовия клас и няма да получават нито увеличение, нито намаление на застрахователната премия. Не е посочено какъв е размерът на тази базова премия, но в момента по данни на застрахователите средният размер на "Гражданска отговорност" е 300 лв. 

Ако в рамките на една година собственикът на автомобила не е причинил пътнотранспортни нарушения и не са изплащани обезщетения за причинени от него вреди през предни години, той ще премине в по-ниския 7-и клас и при следващо сключване на застраховката ще получи 10% отстъпка. Ако на втората година отново има изрядно поведение на пътя, намалението от цената на "Гражданска отговорност" ще бъде с нови 10%. След това отбивът от цената е с по 1% всяка година до достигане на общо 25%. Така най-голямото намаление за добрите шофьори ще дойде осем години след приемане на системата.

Когато са причинени вреди или нарушения при движението по пътищата, класът на шофьорите ще расте и при следващото сключване на застраховката тя ще поскъпва. С колко - зависи от сериозността на нарушенията. Според наредбата най-леко нарушение е превишаването на скоростта с до 30 км/ч извън населено място, което носи 1 наказателна точка и може да доведе до 10% утежнение на премията. Превишаване на ограничението на скоростта с до 50 км/ч извън населено място носи 2 наказателни точки и 20% малус, а в населено място - 4 наказателни точки и 40% утежнение. Толкова ще се присъждат и при неправилно изпреварване и скорост с над 50 км/ч над ограничението.

За тежки нарушения се смятат шофирането в нетрезво състояние с под 1.2 промила алкохол в кръвта, отнемането на предимство, неспазването на дистанция. За тях собствениците ще бъдат наказвани със 7 наказателни точки, което може да оскъпи застраховката до два пъти и половина. Подобна е санкцията и за хулиганско поведение при управление на автомобила, шофиране без книжка и шофиране на откраднат автомобил.
С 10 наказателни точки се наказва умишленото причиняване на значителни имуществени вреди при управлението на колата, телесни повреди по непредпазливост, управление на автомобил с над 1.2 промила алкохол в кръвта, както и след употреба на наркотици. Най-тежките нарушения са смърт на пътя, умишлено причинена или по непредпазливост, както и при бягство от местопроизшествието. Тогава наказателните точки са 19 и директно изпращат водача на МПС в най-рисковата категория 20, при която цената на застраховката поскъпва 4 пъти.

В методиката обаче има и редица уловки, които вместо бонус може да доведат до санкции за изрядните шофьори. Предвижда се клас за поведението на пътя да се присъжда както за собственика на автомобила, така и на самия автомобил. Класът за автомобила ще се запазва дори когато той смени собственика си. В резултат, ако шофьор без нарушения купи кола на старо с рискова категория, застрахователят ще начисли наказателни точки според това в какъв инцидент е била замесена колата, и ще определи по-скъпа застраховка. Ако един автомобил има няколко собственици, при определянето на "Гражданска отговорност" ще се вземат предвид провиненията на собственика с най-рискова категория, което също ще оскъпи застраховката.

Когато изряден шофьор придобие чисто нов автомобил или право на ползване на такъв по лизингов договор, той няма да ползва отсъдената му до момента отстъпка, а ще трябва да плати базовата цена на застраховката, предвижда методиката. В същото време, когато нарушител си купи нова кола, той ще плаща по-скъпа застраховка според рисковия си профил.

В мотивите към наредбата се посочва, че всички тези условия се въвеждат, за да се избегнат възможностите за манипулации при прехвърляне на собственост. Не е обяснено обаче защо системата "Бонус-малус" няма да се прилага за автомобили, които са държавна или общинска собственост.  Не е ясно и как точно ще може да проверява класа на автомобила при закупуване от нов собственик.

В наредбата се предвижда всеки собственик на автомобил да може да оспорва класа за "Бонус-малус", без обаче да го освобождава от сключването на застраховка.

Методиката е изготвена на база на анализ на ангажирания за целта консултант - гръцкото поделение на "Ърнст енд Янг", което след година и половина проучване предложи 11 варианта. КФН заедно с министерствата на транспорта, на финансите и на вътрешните работи са отсяли "най-подходящия" за България вариант.

Проектът е гласуван на първо четене от КФН, която след общественото обсъждане ще предложи окончателния вариант.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари