Сирийският народ загива, но санкциите срещу страната не падат

2
Много от оцелелите започват да загиват, алармира Мохамед Ибрахим
Много от оцелелите започват да загиват, алармира Мохамед Ибрахим Снимка: Aaref Watad / AFP

Много от оцелелите започват да загиват, алармира Мохамед Ибрахим

В Сирия летищата работят, кацат самолети, но достъпът към страната е все така затруднен за предоставяне на помощи за пострадалите от земетресението.

"Зависи откъде идват помощите. Ако говорим за държавите, които са изпращали досега помощи и самолети, достъпът не е затруднен. Самолетите кацат директно в Дамаск, Алепо и в Латакия. Не е оправдание това, че няма достъп до Сирия. Досега около 20-ина държави са изпращали помощ - Индия, Иран, Алжир, Египет, Йордания, Венецуела, Русия, Китай, Пакистан, Ливан, Тунис...", заяви председателят на Асоциацията на сирийците в България Мохамед Ибрахим в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че Сирия не е получила помощ от Европа, каквото се оказала на Турция.

"Това не са обвинения, а факти. Никой не упреква защо се помага на Турция. Проблемът е защо не се помага на Сирия. Наистина не се помага и това е заради санкциите, които са наложени едностранно от САЩ, а Брюксел се съобразява с тях. И преди това земетресение Сирия загиваше и светът не обръщаше внимание. Там няма ток, горива, качеството на живот е много ниско, хуманитарната катастрофа е налице още преди земетресението", настоя Мохамед Ибрахим.

По негови думи много оцелели хора са загинали заради липса на грижа и лекарства.

"Това са дребни неща за една нормална държава, но в Сирия всичко е затруднено в момента. Тук говорим за човешки живот, бедствие, не трябваше така да се реагира, трябваше да отпътуват веднага самолети за Турция и Сирия. Тогава падат всички други съображения. Не можем да кажем, че всички сме се втурнали да спасяваме Турция. Тези спасителни екипи трябва веднага да пристигат, защото с всеки час може да се променя човешкият живот", каза още председателят на Асоциацията на сирийците в България.

Ибрахим допълни, че "земетресението не различава хората, а удря една географска област". "За мен маските падат - европейски ценности, демокрация, за какво ми говорят? Какви са човешките права, когато децата са загинали и няма кой да ги спасява?", подчерта той.

Мохамед Ибрахим заяви, че в Сирия има села, в които още не са отишли екипи.

"Трагедията ще покаже жестокото си лице. Апелирам към всички държави в света - Канада, САЩ, Австралия, Южна Америка, не само европейските държави - който има възможност, да помага на народа в Сирия. Много от оцелелите започват да загиват", каза още той.

"Проблемът е в политическата воля. Аз знам, че целият български народ помага, аз съм изумен, познавам до болка българския народ, възхитен съм от реакцията на българския народ за Турция и Сирия. Сигурен съм, че българското правителство прави всичко възможно. Апелираме към целия свят да отпада всичко, сирийският народ загива", заяви категорично Мохамед Ибрахим.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    9
    Stenli
    Помощи, помощ,все някой да им помага,а те кьде са,хората на Сирия,да се вдигнат ,да си помогнат сами!Кого чакат???Издухайте го този,изхвърлете го ,цялата му фамилия навьн,да се махат,само льжат и мамят обикновения сириец..Асад,и неговия престъпен екип,армия безделници,как Сьсипа тази красива дьржава с лошото си управление!
  • 4
    8
    До 6
    Знаем също така,че се ползва с протекциите и симпатиите на Путин.
  • 2
    7
    До 2
    Аз не видях и Русия да праща помощи,та ФСБ и то ли да гори в пламъци?
  • 1
    6
    Лора
    Какво да знаем за Сирия?Че е долен диктатор на власт!60,години на власт,култ кьм Башар,и некадьрното му управление?Това вече не едьржава,там няма хора,това са животни,маймуни..прости и пьрвобитни,жалко!!
  • 4
    5
    Невинен
    Красота от изказване от нямащи понятие какво е в Сирия Българските управляващи по кадърни ли са ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари