Синдикати блокират "Орлов мост"

1
Очаква се столицата да бъде блокирана за около 2 часа
Очаква се столицата да бъде блокирана за около 2 часа Видео: NOVA

Очаква се столицата да бъде блокирана за около 2 часа

Протест и автошествие блокират центъра на столицата. Синдикати от различни сектори стачкуват пред Народното събрание.

Недоволството идва в навечерието на окончателното гласуване на бюджета на държавата за следващата година. От КНСБ настояват в бюджета за 2024 година да има 450 млн. лева само за заплати – искане, което до този момент не е удовлетворено след приетите промени в проектобюджета в комисия. Оттам обещаха, че няма да бъде спиран градският транспорт като протестен акт по време на празниците, но това не може да бъде гарантирано след Нова година.

В 11:00 часа протестиращите тръгват на автошествие. Очаква се столицата да бъде блокирана за около 2 часа.

Според Александър Шопов, председател на федерацията на транспортните синдикати към КНСБ исканията са за още 37 млн. лева, които ще са достатъчни за увеличение на заплатите в сферата на градски транспорт за 2024 година.

Вчера по време на Комисията по бюджет и финанси средствата ни бяха отказани. Нито един депутат не гласува в полза на работниците, за да получат исканото увеличение.Асен Василев в качеството си на финансов министър не отпусна средства за това. Още днес ще блокираме „Орлов мост”, заедно с колегите от цялата страна. Утре ще имаме спешно събрание на структурите на федерацията, за да решим как да действаме”, каза Шопов. Той добави, че всички разговори с управляващите са били без резултат, но ако отново ги поканят ще се отзоват.

От сектора се оплакват, че поради ниските възнаграждения няма достатъчно работна ръка в градския транспорт в големите градове на страната, поради което се налага трудещите се там да полагат голямо количество извънреден труд.

По-рано президентът на синдиката Пламен Димитров се закани, че ще има 1000 автомобила днес, които са готови за протестно шествие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари