Симптоми, че страдаме от сънна парализа

1
Има няколко стъпки, които може да предприемете, за да предотвратите появата й
Има няколко стъпки, които може да предприемете, за да предотвратите появата й

Сънната парализа е явление, свързано с преминаването на организма през различните фази на съня.

Чoвек се чувства буден и в съзнание, но същевременно не може да движи тялото си, усеща притискаща тежест или има халюцинации. В повечето случаи това не е индикация за нещо сериозно, а последица от състояние на границата на съня и събуждането.

Сънната парализа може да настъпи в 2 периода, които включват времето след заспиването или малко преди събуждането. Епизодите траят от броени секунди до няколко минути, в които човек има визуални и слухови възприятия, но не може да се движи или да говори.

Симптоми
Често се наблюдават халюцинации, свързани с усещане на заплашително присъствие или тъмна фигура, чуване на звуци и чувство на грозяща опасност. Може да се изпита тежест в гърдите и затруднено дишане. Други често срещани симптоми са усещане, че падате или се издигате във въздуха, както и наблюдаване на стаята и тялото ви от перспективата на трето лице.

Причини
При сън тялото преминава през различни цикли, като REM фазата се характеризира със засилена мозъчна активност, сънуване, бързо местене на очите и обездвижване на тялото. Сънна парализа настъпва при несинхронизирано навлизане или излизане от REM фазата, при което съзнанието е частично будно, но тялото остава парализирано.

Състоянието е трудно да се асоциира с конкретна причина, но някои от факторите, които могат да доведат до появата му включват нерегулярен режим на сън, стрес, недоспиване или спане по гръб.

Превантивни мерки
Сънната парализа обикновено предизвиква реакция на страх, но всъщност не е опасно състояние за тялото и мозъка. Има няколко стъпки, които може да предприемете, за да предотвратите появата й.

Поддържайте редовен режим на заспиване и събуждане. Избягвайте последователни дни на недоспиване и си осигурявайте 6-8 часа сън.

Погрижете се за проблеми като стрес, претоварване или тревожни разстройства, които могат да вредят на качеството на съня ви. Ако е нужно се консултирайте със специалист относно медикаменти, които могат да помогнат.

Ако сте в състояние на сънна парализа, се опитайте да контролирате дишането си, като задържите дъха си за известно време или дишате по-бързо и шумно. Това може да ви помогне да се събудите по-лесно. Опитайте да задвижите малък мускул като пръст на ръката, за да излезете от парализата.

Важно е да останете спокойни и да бъдете обективни. Опитайте да се фокусирате върху забелязване и анализиране на малки детайли от ситуацията. Осъзнаването и приемането на състоянието помага да намалите първичната реакция на страх.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари