Симеон Сакскобурготски: Изгонването на руските дипломати изглежда поръчково

5
Бившият премиер подчерта, че други държави от НАТО не са предприемали действия от "такъв калибър"
Бившият премиер подчерта, че други държави от НАТО не са предприемали действия от "такъв калибър" Видео: NOVA

Бившият премиер Симеон Саксобургготски с коментар на политическата ситуация у нас и изгонването на руските дипломати.

Според него страната губи ценно време заради невъзможността да се състави стабилно управление, а изгонването на служителите на руската мисия в София изглежда поръчково и под натиск. С него разговаря Деси Банова-Плевнелиева в интервю за "Тук и сега" в ефира на "Събуди се" по NOVA.

"Нечувана работа е гоненето на толкова дипломати, излишно и провокативно, изглежда така, сякаш е под някакъв друг, чужд натиск. Не казвам, че е, но сякаш е почти поръчково, което е още по-грозно за нас, българите", коментира той скандала с Москва. И подчерта, че други държави от НАТО не са предприемали действия от "такъв калибър".

Руснаците са с имперско мислене и самочувствие и с тях трябва да се действа по-предпазливо, категоричен е експремиерът. "Колко години ще ни трябва сега да си върнем взаимните пазари, отношенията? Жалко е, защото има емоции и моменти на не свсем обективно и рационално разсъждаване“, смята още Саксобургготски.

"Губим време, средства и какво ли не с толкова избори вече! В чужбина ни гледат и си казват: "Тези хора не могат ли да си оправят вътрешния двор?" Сравняват ни с някои нестабилни страни, толкова е грешно и жалко и има последици", коментира още Сакскобурготски по повод политическата криза у нас. Той сподели, че не усеща "много голяма доза идеология в тия работи", а по-скоро е его - "моите хора, моята партия", което определи като "много вредно".

Сакскобурготски коментира и свалянето на ветото на РСМ за преговори за членството ѝ в ЕС. „Лично за мен важното е добруването на тези народи – Албания, Северна Македония и ние. Защото ние сме вече в ЕС. Те защо да се изключват от това благо или тази общност? Не бива на негативното да се спираме, а да погледнем как да излезем от тази ситуация без някой да каже:„Родоотстъпници“! Има нагласи в някои страни, които намекват, че България се опитва да изнудва, което е старшно грозно. Докато ролята за нас е да кажем: "братя"! Да ударим едно рамо, а след това вече – с нашия опит, който сме придобили! Дай боже да се намери формула - ето френското председателство, което се стараеше толкова“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Мунчо
    Какъвто интервюиращият, такъв и интервюираният. Единият е дърт, а другият - застаряващ дебил. И двамата нямат никакъв принос за това, че са известни. Напротив.
  • 1
    4
    До 1 и 3
    Потресаващa е липсата на елементарни исторически познания по отношение на България -Русия. И истината е, че Русия ние е помагала само когато е имала материална полза от това, в противен случай и по принцип ни смята за ниско качество хора. Гледайте "Второто освобождаване" филм само с документи. Истината е че докато Европа ни дава- пари, права и ценности, то Русия само взема, пари и ценности, чрез корумпирани Бай Ганьовци, които се представят за патриоти , а всъщност са жалки предатели и подлеци.
  • -2
    3
    до 2
    А знаеш ли , че първата война, която е водил княз Ростислав е с България? Че е изорал столицата ни? А, че майка му е българка знаеш ли, бе дебил? И какво общо има с това, че руснаците не са били за Съединението или, че сме изгонили необосновано 70 души от посолството, повечето от които даже нямат дипломатически статут и ако са извършили престъпления против България можем да ги съдим? Кажи, бе дебил? :) Ти хубаво, че са ти прочели едно-друго от историята, ама тя не ти дава право да си прост! Мисли! Остави ония книжки за оцветяване, които са минали през ръцете ти. За друго иде реч, бе дебил! Мисли, че утре пак ще избереш поредните кокорчовци, симеончовци и прочие тикви!
  • -3
    2
    аз
    промит мозък, чети повече история. но не от руски учебници. например прочети против ли е русия за съединиението на княжество България с Източна румелия. чуждопоклонник прост
  • 6
    1
    kliuy
    Защо мистър 800 дни не изговаря нещата с истинските имена?! Докога с клишетата "чужд натиск"?! Този натиск е от изчадията сащ и англия, като англия от десетилетия не иска да има великата сила Русия, затова преди много години англия разпарчатоса България, но Русия запази границите на сегашна България! Но платените от нпо-тата на цру на сащ и на англия не искат това да се припомня и мълчат, но само плюят по християнството, плюят Русия! Злото на планетата са сащ и англия - две страни на една монета!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари