Силата на спомените при отвлечените деца: Колко дълго помнят родния си дом?

1

Китаец успя да открие майка си след 33 г. раздяла по саморъчно направена карта

“Минаха толкова много години, не знам дали някой от семейството ми ме търси, но искам да мога да видя родителите си отново, докато са още тук”, съобщава преди няколко месеца Лий Дзинуей в една от популярните социални мрежи в Китай, пише 24 часа. Мъжът публикува кратко видео и саморъчно направена карта на село, в което си спомня, че е живял, преди да бъде отвлечен на 4-годишна възраст от плешив мъж. От раздялата с родителите му са минали повече от 30 г., през които обаче той непрекъснато подхранва запечатали се в съзнанието му моменти от живота с тях, като ги рисува. Скицира места около родния дом, на които си спомня, че растат дървета и пасат крави, близки пътища и реки. Забравил е как се казват майка му и баща му, не помни и името на селото си, но затова пък прецизно изобразява къщите в него и приборите, използвани от местните хора за готвене на ориз.

На пръв поглед това изглежда оскъдна информация, за да може сам да открие родителите си, но след като призивът му за тяхното издирване е споделен хиляди пъти в мрежата, към него проявява интерес и полицията. Тя съпоставя сведенията от рисунките с базата данни на безследно изчезнали деца през последните десетилетия и така стига до жена в малко селце в провинция Юнан, която все още издирва момче, което е родила преди 37 г. Детето изчезва мистериозно на 4-годишна възраст. Направен е ДНК тест, който потвърждава, че Лий Дзинуей е неин син, и в началото на януари полицията им организира емоционална първа среща в град Хенан, където момчето е продадено и отгледано от друго семейство.

На разпространените от нея записи се вижда как младият мъж първо пада в краката на майка си, след това се изправя и сваля предпазливо маската ѝ срещу коронавирус, за да разгледа нейното лице. Следва гореща прегръдка и много сълзи от радост, а и от мъка, защото бащата на Лий е починал и не може да види порасналото си момче, което също вече има свои деца.

Разследването на случая е показало, че момченце е било подмамено да напусне дома си от свой съсед с играчка и продадено на група за трафик на хора. Купено е от двойка, която го отглежда на 1800 километра от родното му място. Тя няма информация за биологичните родители на Лий, която може да му помогне в тяхното издирване. Така че на него му остава често да рисува това, което си спомня от тях, а след бурното развитие на социалните медии да се опита да получи евентуално някаква информация за своите корени.

Отвличането на деца е сериозен проблем в Китай. Годишно има хиляди такива случаи. Обикновено те се продават на бездетни двойки, а преди години и на такива, които задължително искат да имат мъжка рожба, за да продължи рода им и да помага в селскостопанската работа. Причината е действала три десетилетия политика за само едно дете в семейство. Китайското правителство я въвежда, за да ограничи ражданията, но се отказва от нея през 2016 г. след тревожни данни за сериозен спад на новородените в страната и зараждащи се демографски проблеми.

Изчислено бе, че всяка година около 20 000 деца биват отвличани, което принуди властите да започнат сериозна борба с това явление. Те бяха поставени под сериозен натиск да предприемат нещо по въпроса, след като филм с участието на хонконгската суперзвезда Анди Лау разказва историята на баща, който в продължение на десетилетия издирва своето момченце. Прототип на главния герой в “Загуба и любов” е Гуо Гантан, който в продължение на 24 г. обикаля Китай с мотоциклет в търсене на сина си. Двегодишното момченце е отвлечено от неидентифицирана жена през септември 1997 г., докато играе пред дома си в град Ляочън. В търсенето му се включват над 500 души още в първите часове, обикалят гари и основни пътища, но не откриват и следа от него. Полицейското разследване също е безуспешно, но бащата не губи надежда. Качва се на мотора си и тръгва на път. За 24 г. успява да посети почти всички китайски провинции. Изминава около 500 000 км, като сменя 10 мотоциклета.

Харчи всичките си пари за пътуванията, които прави в търсене на своя син. На няколко пъти дори се налага да взема заеми, за да може да ги продължи. Гуо Гантан така и не успява да открие момчето си, но намира други седем. Благодарение на събрана от него информация полицията разплита около 100 случая на отвлечени деца преди десетилетия.

Собственият му син е открит миналата година по време на национална кампания за събиране на изчезнали малчугани със семействата им, организирана от китайското министерство на обществената сигурност. Тя довежда до откриването на 2609 души в цялата страна, за които е било съобщено, че са изчезнали в детска възраст. Една от жертвите е идентифицирана 61 г. след нейното отвличане. Задържани са 372-ма заподозрени за извършване на тези престъпления.

Сред тях са и двамата похитители на сина на Гуо Гантан, който се оказва, че през цялото време е живял в съседна на семейството си провинция. Завършил е университет и се подготвя да стане учител. Чрез ДНК полицията успява да докаже биологичната им връзка и през миналия юли ги среща.

Макар и чести напоследък, подобни щастливи развръзки са все още малък процент от случаите на отвличания. Обикновено унищожаването на следи е толкова сериозно при такива престъпления, че трудно се правят разследвания след години. Освен това крехката възраст и психически травми на жертвите им пречат да си спомнят какво и как се е случило с тях, за да бъдат в помощ.

Психолози, които са работили с отвлечени, казват, че често пострадалите деца имат увреждания на нервната система, което може да продължи цял живот. Нанесените им вреди варират в зависимост от възрастта, тежестта и продължителността на насилието, на което са били подложени. Някои остават емоционално блокирани на годините, на които са отделени от родителите си. Други целенасочено са манипулирани, за да забравят и малкото неща, които си спомнят от живота с тях, което се оказва, че не е трудно, тъй като в голяма част от случаите на отвлечени малчугани има намесен и познат на семейството им човек.

12 млн. не ходят в училище в Нигерия, за да не ги вземат

Над 12 млн. деца в Нигерия не ходят на училище от страх да не бъдат отвлечени, съобщи президентът на страната Мухамаду Бухари. Африканската държава от години изпитва проблем с вземането на малчугани от семействата им от бойци, които искат откуп, за да ги върнат. И въпреки опитите на властите да се справят с него, масовите отвличания не спират.

САЩ също изпитват сериозни предизвикателства с изчезването на подрастващи напоследък. Полицейските сили проверяват около 2000 такива сигнала дневно. В повечето случаи става въпрос за отвеждане на дете от единия родител без съгласието на другия, но има отвличания и с цел сексуална или финансова експлоатация.

Затова американските власти съветват с малчуганите да се водят специални разговори по темата и те да бъдат обучавани как да разпознават опасностите. Например никога да не тръгват с непознат, който им обещава да им купи бонбони, да нахранят заедно гълъби или да им покаже домашния си любимец. Когато се изгубят в мол или голям магазин, да отидат до най-близката каса и да помолят за помощ, а не да хукват към паркинга в опит да намерят семейната кола. Самостоятелното ходене до тоалетна на такива места също не е препоръчително, както и пътуването на автостоп от тийнейджъри, колкото и да е популярно сред тях и вълнуващо.

Проучване на международната организация за изчезнали хора Lisa Alert показва, че 15 от 17 деца на възраст от 3 до 12 г. тръгват с непознат, знаейки, че не трябва да го правят. Шансовете това да се случи се увеличават още повече, ако похитителят е жена или тийнейджър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари