Сигнал в ДАНС срещу ТЕЦ-а на Ахмед Доган

1
ТЕЦ-Варна може да окаже евентуална заплаха за енергийната сигурност на страната
ТЕЦ-Варна може да окаже евентуална заплаха за енергийната сигурност на страната Видео: bTV

ТЕЦ-Варна може да окаже евентуална заплаха за енергийната сигурност на страната. Такъв сигнал подаде фондация „Антикорупционен фонд”.

Според фондацията, техническата изправност на ТЕЦ-а е под въпрос, макар че той трябва да осигурява така наречения студен резерв – мощности, които се ползват само при нужда, за да осигурят резки скокове в потреблението,съобщава bTV.

Затова фондацията е сигнализирала ДАНС, енергийното ведомство и комисията регулатор. Има и съмнения, че при покупката на централата може да са укривани данъци. Поради тази причина сигнал е подаден и до НАП. През септември миналата година почетният председател на ДПС Ахмед Доган купи 70% от компанията, собственик на ТЕЦ-Варна.

Ахмед Доган купи по-голямата част от компанията, собственик на ТЕЦ-Варна.

От управата на ТЕЦ-Варна отхвърлиха като неоснователни твърденията на Антикорупционния фонд.

Блок 6 е напълно изправен и може да изпълнява Договора за осигуряване на студен резерв със Системния оператор. Минали са всички проверки, които предписва Наредба 9 за техническата експлоатация и всички изпитания, съвместно с ЕСО, са проведени. Блокът отговаря на всички критерии за функционалност”, заяви Минчо Минчев, директор на ТЕЦ-Варна.

Ръководството на централата увери, че тя е в състояние да изпълнява ангажиментите си и няма риск за енергийната сигурност на страната. 

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари