Си Цзинпин обеща "обединяване" с Тайван

0
Всички китайци от двете страни на Тайванския проток трябва да бъдат свързани от обща цел и да споделят великото обновление на китайската нация, заяви президентът Си в новогодишното си обръщение
Всички китайци от двете страни на Тайванския проток трябва да бъдат свързани от обща цел и да споделят великото обновление на китайската нация, заяви президентът Си в новогодишното си обръщение Снимка: Bloomberg

Всички китайци от двете страни на Тайванския проток трябва да бъдат свързани от обща цел и да споделят великото обновление на китайската нация, заяви президентът Си в новогодишното си обръщение

Китай "със сигурност ще бъде обединен", заяви днес президентът Си Цзинпин в новогодишното си обръщение, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"Всички китайци от двете страни на Тайванския проток трябва да бъдат свързани от обща цел и да споделят великото обновление на китайската нация", заяви президентът в реч, излъчена по Китайската централна телевизия.

Китай смята Тайван за своя провинция, която все още не е успял да обедини с останалата част от територията си след края на гражданската война през 1949 година. Пекин, който не се е отказал да завладее острова със сила, оказва силен военен и икономически натиск върху Тайван от идването на власт през 2016 г. на президентката Цай Ингвен, която според Китай упорито се бори за независимост, отбелязва АФП.

В речта си Си каза още, че икономиката на страната е по-устойчива и по-динамична от преди. През 2023 година нашата икономика овладя бурята, изтъкна китайският лидер в излъчваното по държавната телевизия обръщение.

Китайската икономика, която бе засегната неблагоприятно от борбата с ковид, продължи да изпитва трудности през 2023 година, отбелязва АФП. Сред младите хора безработицата е рекордно висока, у потребителите има недоверие, а ключовият сектор на недвижимите имоти е белязан от продължаваща дългова криза. Всички тези фактори се отразяват негативно на икономическия растеж.

Производствената дейност в Китай е продължила да се съкращава през декември, сочат официални данни, публикувани днес.

През последните месеци Пекин обяви серия от мерки за справяне с предизвикателствата в икономиката. Освен това бяха емитирани суверенни облигации за стимулиране на инфраструктурни разходи и на икономическата активност.

Въпреки че има някои положителни индикации, като например растежът от 4,9% на китайския брутен вътрешен продукт през третото тримесечие, Пекин вероятно ще има трудности да постигне целта си за годишен растеж от около 5%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    до 1
    Когато някой Сармат удари София и ние приемем за столица Скопие.
  • -1
    1
    Иван Асен
    А България кога ще се обедини с Македония
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари