Швейцарските заплати 14 пъти по-високи от българските

0
Размерът на средногодишната брутна заплата в Швейцария обаче е повлиян от силния курс на швейцарския франк
Размерът на средногодишната брутна заплата в Швейцария обаче е повлиян от силния курс на швейцарския франк

Възнагражденията за труд в Швейцария са най-високи в Европа. Това сочи проучване на Федералната статистическа служба, публикувано днес и цитирано от Франс прес.

През 2010 година служител на пълно работно време в промишления сектор или в услугите е разполагал средно с брутна годишна заплата, равняваща се на 63 549 евро, което е 13,8 пъти повече в сравнение с получаваното от български работник.

Швейцария заема лидерското място, изпреварвайки Норвегия (55 370 евро) и Дания (51 485 евро), посочва статистическата служба в публикацията си "Показатели на трудовия пазар 2015", разпространена днес според Швейцарската телеграфна агенция, пише БТА.

Най-ниските възнаграждения сред 15-те по-стари членки на ЕС са в Португалия (17 193 евро), Гърция (25 696 евро) и Испания (26 621 евро). С отчитане на страните, присъединили се към ЕС след 2004 година, Румъния (6048 евро) и България (4618 евро) са в дъното. Размерът на средногодишната брутна заплата в Швейцария обаче е повлиян от силния курс на швейцарския франк, отбелязва службата.

За да бъдат сравнени заплатите, изразяващи реалната покупателна сила, възнагражденията в национална парична единица трябва да бъдат превърнати в обща виртуална валута, наречена стандарт на покупателната способност (СПС). В тази виртуална валута швейцарските заплати са само 4,3 пъти над българските. В евро възнагражденията на швейцарските служители са 1,6 пъти над заплатите на австрийците и германците, 1,8 пъти по-високи от френските и два пъти над италианските заплати. При използване на СПС разликите се свиват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари