Шумен е изправен пред водна криза

0
Повод за препоръката са десетките жалби на граждани от града и региона, които сигнализират за дългогодишни проблеми във водоснабдяването
Повод за препоръката са десетките жалби на граждани от града и региона, които сигнализират за дългогодишни проблеми във водоснабдяването Снимка: БГНЕС

Диана Ковачева алармира отговорните институции, че Шумен е изправен пред водна криза, съобщават от пресцентъра на омбудсмана, цитиран от Евроком

Тя изпрати препоръка до министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и областния управител на Шумен и председател на Асоциацията по ВиК на обособена територия, обслужвана от „ВиК-Шумен“ ООД, Стефан Желев, в която алармира, че регионът реално може да бъде изправен пред водна криза. Повод за препоръката са десетките жалби на граждани от града и региона, които сигнализират за дългогодишни проблеми във водоснабдяването.

Към момента ВиК услугата, предоставяна от „ВиК-Шумен“ ООД, е най-скъпата сред всички останали в страната (3,54 лв. с ДДС). В същото време качеството на доставяната вода е крайно незадоволително. Твърди се, че от чешмите тече мътна вода, която е негодна за питейно-битова употреба. На този фон още по-притеснителна е и възможността да се стигне до въвеждане на режимно водоподаване, поради силно намаляване обема на основния водоизточник – язовир „Тича“, пише омбудсманът.

Тя акцентира и върху факта, че до реализирането на дейностите по Интегриран проект за подобряване на водния сектор на обособена територия, обслужвана от ВиК Шумен, чиито срок ще приключи едва през 2024 г., гражданите на Шумен и региона ще бъдат поставени в тежката ситуация да оцеляват в условията на водна криза.

Диана Ковачева настоява своевременно да бъдат предложени варианти, които да гарантират непрекъснатостта на водоснабдителната услуга до реализиране на дейностите по проекта за подобряване на водния сектор в региона. А предвид сигналите за лошото качество на питейната вода, да се вземе справедливо решение за прилагане на по-ниска от утвърдената от КЕВР цена на водоснабдителната услуга, предоставяна от ВиК Шумен.

В заключение омбудсманът за пореден път подчертава, че към момента липсва механизъм за констатиране на лошото качество на водата и определяне на по-ниска цена за гражданите в такива случаи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари