Ще затворят ли пещерата „Леденика"?

0
Проблемът е спор между общинската и областната администрация във Враца
Проблемът е спор между общинската и областната администрация във Враца Видео: NOVA

Обектът се оказа център на спор между общинската и областната администрация във Враца

Една от любимите туристически дестинации у нас е пещерата „Леденика", алармира NOVA

Точно тя обаче се оказа в центъра на спор между общинската и областната администрация във Враца. Напоследък в общественото пространство се появи слух, който предизвика напрежение сред хората, че няма кой да стопанисва мястото. 

Стилян Асенов е един от туристите, които си тръгват от там с чудесни впечатления.

„Пещерата е много красива, осветена и обезопасена”, сподели мъжът.

Осветяването и обезопасяването стават реалност по европейски проект на Община Враца и Природен парк „Врачански Балкан“. Договорът на общината обаче изтича в края на ноември миналата година и затова заявяват желание за продължаване на контракта месеци преди да изтече.

„Подадохме си документите през областния управител до Министерски съвет, след което последва една сага. Сега разбирате, че до тук са 10-11 месеца, в които държавата не ни отговаря нищо”, каза зам.-кметът Александър Владимиров.

Текат преписки за това къде отиват парите от входни такси и дали те са форма на държавна помощ.

„В този процес на съгласуване някой изглежда е решил, че има нежелание да бъде предоставена пещерата. Напротив! Аз съм казал и пред кмета на общината, и пред общински съветници, че моето лично мнение е, че обектите публична държавна собственост следва да бъдат предоставени на Община Враца. Тя е и единственият орган с капацитет да ги управлява и да ги ползва за развитие на туризма”, заяви Стефан Красимиров, областен управител.

Сега пещерата работи, но новият Министерски съвет ще трябва да реши кой ще я отключва и заключва. Друг е въпросът дали ще пропаднe организацията на планираните до края на календарната година културни и туристически събития.

Целият развлекателен парк пред пещерата включва посетителски център с експозиции и 5D кино, въжена градина, стена за катерене, амфитеатър и тематичен приказен парк. Посещава се от около 40 хиляди туристи от страната и чужбина за година. На практика заедно с местността „Вратцата“, това е най-разпознаваният туристически обект, свързан с името на Враца, коментират още местните хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    стели
    Много ни бива да унищожаваме всичко уникално,ценно.Един мой колега казваше,че всички добри идеи и дела не идват от идиоти.Бях съгласна с него тогава,но сега мисля,че толкова идиоти има,че не сътворяват нищо и нямат читави идеи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари