Ще станат ли доносници адвокатите заради правилата срещу прането на пари?

0
В гилдията има такива опасения
В гилдията има такива опасения

Правилата срещу прането на пари не правят адвокатите нито доносници, нито детективи.

Това обясниха председателката на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и адвокат Милена Миланова, която е участвала в писането на правилата, предаде lex.bg.  Те дадоха пресконференция, за да разсеят опасенията в гилдията, че адвокатите ще бъдат задължени да докладват на службите за своите клиенти.

Проектът на вътрешните правила срещу прането на пари в адвокатурата беше огласен късно в петък. С тях адвокатите се задължават да правят комплексна проверка на клиентите си, когато извършват финансови операции или сделки с имоти, или регистрират фирми. В тях са заложени и примерни хипотези, при които адвокатът трябва да се усъмни в дадена сделка или клиент.

Негенцова обясни, че при писането на правилата е следван стриктно законът срещу прането на пари, който преди година след адвокатски протести беше изменен специално така, че да не допуска нарушаване на адвокатската тайна. "Вътрешните правила, а и Законът за мерките срещу изпирането на пари предвиждат изключение от задължението за докладване на информация, в случаите, когато тя е получена преди, по време на или след съдебно производство, или в процеса на определяне на правното положение на клиент, като при това изцяло са съобразени и приложени разпоредбите на Закона за адвокатурата отнасящи се до запазването на адвокатската тайна, като в никакъв случай чрез тях не се създават ред и условия за разкриване на специализираните служби на информация, която адвокатите са получили от и за клиентите си", подчерта Негенцова.

По думите на Миланова, като спазват правилата срещу прането на пари, адвокатите си гарантират, че няма да бъдат въвлечени в подобна престъпна дейност и че ще могат да докажат, че са положили грижа да не бъдат замесени. "100% гаранция няма, има играчи, които измислят всякакви фини схеми", посочи Миланова. Според нея правилата не превръщат адвокатите и в детективи. "Всичко е направено за максимално улеснение на колегите. Достатъчно е клиентът да попълни приложението "Познавай своя клиент", обясни тя.

"Правилата не могат да навредят на добронамерения адвокат, който работи в рамките на закона", подчерта Миланова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари