Ще се сбъднат ли най-мрачните прогнози за икономиката на България?

0
Емил Хърсев: Страдаме от огромен проблем - разбираме процесите едва когато са свършили
Емил Хърсев: Страдаме от огромен проблем - разбираме процесите едва когато са свършили Видео: Bulgaria ON AIR

Реална или преувеличена е икономическата криза, за която казват, че се задава, а през есента вече щяла и да се усеща?

"Страдаме от огромен проблем - разбираме процесите едва когато са свършили. За вътрешното потребление е около 6 месеца, за процеси с по-сериозна дълбочина - над една година. Преди 6 месеца нямахме икономически спад. Няма да се сбъднат най-мрачните прогнози. България едва ли ще завърши годината чак с такъв спад, какъвто ни вещаят", заяви финансистът Емил Хърсев пред Bulgaria ON AIR.

Според него засега потреблението и доходите в България растат. Има тенденция увеличението на дохода да е в края на годината. До момента на годишна база имаме около 8% ръст на заплатите, каза финансистът.

"Забелязваме увеличение на депозитите на физически лица. Това е негативно явление. Става въпрос за утаяване на оборотния капитал на фирмите. Микрофирмите, които са частна собственост, когато нямат работа, собственикът изтегля парите от личната си сметка и ги влага на личен депозит, тъй като там лихвите са максимално големи", обясни Хърсев.

В студиото на "България сутрин" той бе категоричен, че при ново затваряне на бизнеса заради кризата с коронавируса, ще изпитаме много сериозни притеснения.

"Икономиката е общо дело, никой не може да работи сам. В ситуация на криза има прекомерно свиване, наблюдавахме го в първите 6 месеца - свръхспестовност. Колкото е възможно, всеки би трябвало да се стреми да работи, дори при някаква степен на затваряне", коментира още Емил Хърсев.

В контекста на продължаващите протести у нас, той посочи, че не е въпрос само какво става в България. Ако инвеститорът е уплашен от брожения, той би трябвало да избяга от всички страни, смята финансистът.

"Българската икономика се е развивала най-бързо при най-големите световни кризи. Когато се затварят страни със сходен профил на производство, доставките се пренасочват към Изтока на Европа", отбеляза Хърсев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари