Ще правят бързи антигенни тестове на „Дунав мост“

1
Тестовете ще се правят по желание на влизащите в България в специална манипулационна
Тестовете ще се правят по желание на влизащите в България в специална манипулационна Снимка: iStock

Тестовете ще се правят по желание на влизащите в България в специална манипулационна

До броени дни на гранично контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“ при Русе ще бъде разкрита манипулационна за бързи антигенни тестове.

Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Борислав Българинов и изпълняващия длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева.

През летния сезон туристическият поток е засилен, а също и много от сънародниците ни предпочитат да прекарат почивката си в родината при близки хора. Предстоят и редовни парламентарни избори. Много голяма част от минаващите границата не представят необходимата медицинска документация и подлежат на задължителна 10-дневна карантина, която могат да отменят до 24 часа след влизане в страната и представяне на отрицателен PCR или антигенен тест. По този начин се цели хората, влизащи в България да бъдат максимално улеснени и да не губят време в търсене на лаборатории в града или в населеното място, където отиват.

Освен това инспекторите от РЗИ – Русе, осъществяващи здравния контрол на ГКПП – Дунав мост, изпитват затруднение в своята работа, тъй като централната информационна система често блокира и уведомленията за карантина се налага да се пишат на ръка. Почти всички граждани, поставени под карантина, в рамките на 24 часа извършват и предоставят в РЗИ – Русе отрицателен антигенен тест и служители на инспекцията я отменят. РЗИ – Русе няма специализиран отдел за граничен контрол, какъвто имат в структурите си здравните инспекции във Варна, Бургас, София и др. и това затруднява много работата на инспекцията, като ангажира човешки ресурс и допълнителни финансови средства. Отсъствието на тези инспектори допълнително натоварва другите служители. Откриването на лаборатория на Дунав мост ще улесни и служителите на РЗИ.

Тестовете ще се правят по желание на влизащите в България. Най-вероятно лабораторията ще работи от средата на следващата седмица, като ще бъде обслужвана от екип на Университетска болница „Медика Русе“. Изследването ще се заплаща по ценоразпис на лечебното заведение и ще става в рамките на максимум 30 минути. Манипулационната ще работи без почивен ден 24 часа в денонощието, включително събота и неделя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук