Ще подаваме болничните в НОИ по електронен път

0
Болничните ще се плащат до 10 дни догодина, увери шефът на НОИ
Болничните ще се плащат до 10 дни догодина, увери шефът на НОИ

От началото на следващата година работодателите, които подават в НОИ информация за болничните на повече от 10 служители наведнъж, ще трябва да го правят онлайн, чрез електронен подпис. Това е заложено в новата наредба за паричните обезщетения и помощи, която беше представена от Даниела Асенова, директор на дирекция в Националния осигурителен институт., предаде Дарик.

Ако работодателят подава до две удостоверения за изплащане на обезщетение, той ще може да го прави на хартия или на електронен носител. За пациентите обаче остава хартиеният болничен лист, който доказва пред работодателя причината за отсъствието от работа. Неговата електронизация засега е невъзможна, тъй като за обжалването му е нужен документ с автор и подпис, а не всички лекари са задължени да имат електронен подпис, обясниха от института.

Болничните ще се плащат до 10 дни догодина, увери шефът на НОИ.

Всеки осигурител, който иска да подава удостоверенията за болничните на своите служители по електронен път, трябва да се регистрира като потребител на уеб услугите на НОИ, като използва техния сайт. До момента такава регистрация имат над 29 000 фирми и самоосигуряващи се лица. Новият ред влиза в сила от януари догодина, когато започва прилагането и на нови срокове за представяне на удостоверенията - до десето число на месеца, следващ месеца, в който болничният е представен на работодателя.

Максималният срок за изплащането на обезщетенията ще се съкрати - от 15 на 10 дни, но от средата на годината. Всички издадени до края на декември болнични, ще се представят от работодателя по стария ред, обясни Даниела Асенова, и даде пример с друг вид обезщетение, чийто период преминава и в новата година.

"Например едно обезщетение за отглеждане на малко дете, което е отпуснато от октомври тази година, но догодина през март майката ще настанява детето в детско заведение, трябва да ни декларира това променено обстоятелство и ще бъде с документите, които се попълват по тази наредба", каза Асенова.

Според изчисления на правителството, новият етап от електронизацията на болничните ще пести на осигурителите около 73 милиона лева годишно. За пациентите обаче остава ангажиментът да носят хартиеното копие на своя работодател, поне засега, обясни управителят на НОИ Бисер Петков.

"Вратата не е затворена. Това, което вие поставяте, ще стои на дневен ред и аз се надявам, че в недалечно бъдеще ще може да има условие то да бъде реализирано и наистина с основание да се говори за електронен болничен", допълни Петков.

Около 150 000 работодатели подават поне веднъж годишно информация за времето на боледуване на свои служители. През първите девет месеца на годината над 15 000 болнични листа са били обжалвани от НОИ или работодател.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари