Ще отпускат стипендии за ромите

1
Значи, не можем да казваме „циганска престъпност”, но може да има „ромски стипендии”?
Значи, не можем да казваме „циганска престъпност”, но може да има „ромски стипендии”?

Ще отпускат стипендии за ромите, избрали да следват в медицинско висше учебно заведение.

Програмата е част от реализирането на Резултат 4 „Специфични предизвикателства за здравето на ромското население“ на Програма БГ 07 „Инициативи за обществено здраве“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 “,  съобщиха в сайта scholarship.sonikstart.eu.

Програмата ще предоставя безвъзмездна парична помощ на студенти, докторанти и специализанти от ромски произход, обучаващи се в медицински и акредитирани университети или колежи в България. Единствените условия за кандидатстване на желаещите да получат стипендии са:

·        Да заявят открито ромския си произход;

·        Да декларират, че са съгласни публично да обявят своята ромска принадлежност;

·        Да се обучават или да са приети за студенти, докторанти или специализанти редовно или задочно обучение в акредитирано висше учебно заведение в България;

·        Да се обучават в програма за получаване на бакалавърска, магистърска или докторска степен по медицинска специалност;

·        Да декларират, че НЕ получават академични стипендии от други организации за съответната учебна година;

·        Да са изпратили, в определените срокове по електронен път, пълната си кандидатура.

На 14 януари се проведе среща в МОН, където присъстваха част от ромските студенти-стипендианти на Ромския образователен фонд (РОФ) и участници в новата програма на министър проф. Танев,  „Рома Верситас България“ за академична и професионална подкрепа, и курс по ромски език и идентичност.

Първо, знай себе си. Второ, дай правото на другия да знае себе си. Трето, намери и мисли за общото. Защото да си гражданин, означава да виждаш над личното и груповото – да виждаш общото“- бяха думите на проф. Танев, с които се обърна към присъстващите роми.

Време е държавата постепено да върви към закриването на т.нар. „сегрегирани ромски училища“, където качеството на образование е различно и изключително ниско в сравнение със смесените училища“, беше категорична студентката по Право в НБУ Вера Ангелова от кв. Филиповци, гр. София.

ОБАЧЕ

Въпреки, че ЕС подкрепя и финансира този проект, той е противоконституционен, защото според Конституцията на България по чл.6 ал.2:

„Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.”

Следователно - ромите нямат право да получават такъв вид безвъзмездна помощ, защото това не е ли помощ на етнически принцип?

Значи, не можем да казваме „циганска престъпност”, но може да има „ромски стипендии”?

Извинете ни, ама от това по-двоен стандарт, едва ли може да съществува!

Източник: Lentata.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари