Ще отпадне ли PCR тестът за таксиметровите шофьори в Русе

2
Превозът на пътници извън общината бил незаконен, отсякоха от експертите от транспортното министерство
Превозът на пътници извън общината бил незаконен, отсякоха от експертите от транспортното министерство Снимка: Dunavmost / архив

Абсолютно незаконен е превозът на пътници извън общината, за която е издаден лицензът за таксиметров превоз, още по-малко пък и в друга държава, отсякоха експертите от транспортното министерство

Една от най-често ползваните транспортни услуги си остава таксиметровият превоз, с който русенци или гостите на града достигат до съседна Румъния и до летището в Букурещ.

С последната заповед на здравния министър Костадин Ангелов, от днес, 29 януари, до 30 април, се въвежда изискването пристигащите у нас да представят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в страната PCR-тест.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в страната и членовете на техните семейства, които не представят документа, се поставят под 10-дневна карантина.

Изключение от изискването за отрицателен резултат от PCR-тест се допуска за водачите на автобуси, извършващи международен превоз, водачите на товарни автомобили, извършващи или приключващи международен превоз, пограничните работници и транзитно преминаващите през страната.

Сред тази група обаче не попада таксиметровият превоз на пътници.

Таксиметровите шофьори, които пътуват за Букурещ, от днес при влизане в България трябва да представят отрицателен PCR. Ако нямат такъв документ, служителите на РЗИ ще ги поставят 10 дни под карантина“, обясниха за БРЯГНЮЗ от „Гранична полиция“.

Това изискване не се отнася за шофьорите на автобуси, които преминават през границата. Защо един шофьор на автобус може да отиде и да се върне от Румъния и никой няма да му иска PCR тест? А в същото време шофьор на такси трябва да представи отрицателен тест? „Това е така, защото таксиметровите шофьори не извършват през границата транспортен превоз, те не са регистрирани като фирми, които извършват организиран транспортен превоз“, уточниха от „Гранична полиция“.

Таксиметровият бранш в града е силно притеснен за работата си.

През януари 2020 г. сме имали 8000 лв. оборот, а сега - 400 лв. – заяви дългогодишен управител на фирма за таксиметрови превози. - Понеже аз работя само с фирми, на месец правя средно по 50-60 курса. През този месец имам само 4 курса. Всички затвориха бизнеса и всички курсове паднаха. Ето, работя с една немска фирма, която вече 8 месеца не е поръчала нито един курс. Имам друга фирма, с която на месец правех 30 курса, в момента нямам нито един от 8 месеца. В същото време разходите за защитни средства са сериозни. По време на курса спазваме всички противоепидемични мерки. Аз съм с маска, до мен никой не сяда. Отзад пътникът също е с маска. След като той слезе, веднага проветрявам и хигиенизирам местата около него. За съжаление обаче и при колегите в Румъния не е по-добре бизнесът, дори е по-лошо, защото имаше период, в който не ги пускаха да излизат.

Засега част от таксиметровите фирми не обмислят повишаване на цените, защото очакват официален отговор на тяхното искане да бъдат приравнени с автобусния и международния превоз, за да могат да продължат да извършват дейността си и да возят пътници от и до летището.

Изпратили сме запитване до Министерство на здравеопазването по този въпрос и още очакваме тяхното становище“, заяви директорът на РЗИ-Русе Маргарита Николова.

Потърсихме и становището на Министерството на транспорта.

Абсолютно незаконен е превозът на пътници извън общината, за която е издаден лицензът за таксиметров превоз, още по-малко пък и в друга държава“, отсякоха експертите от ведомството на Росен Желязков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари