Ще нощуват ли журналистите от "Труд" в редакцията след скандала

0
Главният редактор на ежедневника Петьо Блъсков и журналисти обявиха гражданско неподчинение
Главният редактор на ежедневника Петьо Блъсков и журналисти обявиха гражданско неподчинение Снимка: Георги Димитров, NOVA

Скандал във вестник "Труд"

Полиция влезе в редакцията заради неплатени наеми на Министерството на културата, собственик на помещенията. Главният редактор на ежедневника Петьо Блъсков и журналисти обявиха гражданско неподчинение.

Обвинения в лъжи и репресия съпътстваха запечатването на помещенията в редакцията на в. "Труд". Официалната причина - прекратен договор за наем, неофициалната според Петьо Блъсков е политически натиск, информира БНТ.

"Има политическа репресия срещу един опозиционен вестник. Това е простият факт и те се крият зад наемните отношения на фирмата, която е реалният наемател, че редакцията на "Труд" не е тук. Наемателят не е преотдал имота, няма преотдаване, няма нищо. Няма никаква причина този договор да бъде спрян", каза Петьо Блъсков.

Съветникът на министъра на културата, дошъл да изпълни заповедта беше Светослав Трайков. Един от организаторите на протестите миналата година и човекът, който през лятото на 2020 г. беше арестуван за спиране на метрото.

"Има заповед вие да освободите тези помещения. Може да си търсите правата в съда. Вие първо нямате договорни отношения с Министерството на културата", каза Светослав Трайков.

Министърът на културата Велислав Минеков отказа коментар.

"И аз бързам, съжалявам. Ще се обадите в министерството и ще ви отговоря. Надявам се да ми се обадите и да ме потърсите. С вас съм", каза Велислав Минеков.

Дължими средства, за които обаче не е изпратена фактура, както и твърдения, че вестникът продължава да си плаща наема, въпреки прекратения договор, бяха част от аргументите.

Въпреки присъствието на полиция и запечатването на помещенията работата по утрешния брой на вестник "Труд" продължи. Ето как ще изглежда първата му страница:

По обяд Петьо Блъсков предаде ключовете за помещенията на представителите на Министерството на културата и Областната управа, но е категоричен, че няма да напусне кабинета си. И той, и журналистите се заканиха да нощуват в редакцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари