Ще издържи ли икономиката ни на още един локдаун

0
Николай Василев: Новините няма да са добри за нито един сектор
Николай Василев: Новините няма да са добри за нито един сектор

Ще издържи ли икономиката ни на още един локдаун – коментар на Николай Василев за „Денят ON AIR“

В сряда Министерския съвет ще реши дали да наложи частичен локдаун, затваряйки всички образователни институции, ресторанти, питейни заведения и търговски обекти, с изключение на хранителни магазини, аптеки и финансови учреждения. Как ще се справи икономиката с това повторно затваряне - коментира бившият министър на икономиката Николай Василев в студиото на „Денят ON AIR“ с Ганиела Ангелова по Bulgaria ON AIR.

„Към края на лятото всички се бяхме поуспокоили, че няма толкова много заболели. Не знам дали следващата година няма да е по-лоша от тази, но новините няма да са добри за нито един сектор“, заяви Василев.

Той отново изрази позицията си, че намаляването на ставките по ДДС не е правилно решение нито за ресторантьорите, нито за държавата, нито за крайните потребители и припомни, че ресторантьорският сектор е първият, който успя да извоюва по ниска ставка по ДДС от четвърт век насам, но от това не последвало понижаване на цените в заведенията.

„През лятото с половин уста се каза, че по-ниската ставка ще доведе до повече приходи в хазната, което според мен, не е вярно. Не виждам вариант със ставката от 9% ДДС да сме събрали повече приходи на ДДС със ставка 20%“, заяви в студиото на „Денят ON AIR“ бившият министър на икономиката.

Повод за гостуването му беше предстоящото му участие в най-голямото финансово и инвестиционно събитие за България и региона Investor Finance Forum на 3 декември, където той ще се включи с коментар в панела за макроикономическата обстановка в страната и възстановяването на икономиката след коронакризата.

В аванс в студиото нa Bulgaria ON AIR той заяви, че според него държавата е трябвало да подкрепи секторите, които пострадаха най-много от пандемията.  

Неправилно е в първи полъх на пандемията да похарчим най-много пари и после да капитулираме, както може би ще стане. Още в началото нарекох проектобюджета за 2021 година „Бюджет на хаотичните разхищения“. Държавата, където и каквото й падне, раздава милиардите с лека ръка, нещо, което не съм го виждал през живота си. Дори, когато имахме големи дефицити преди години, не се раздаваха пари така", обясни още Николай Василев.

Според него с новите мерки и още жертви едва ли следващата година ще е с ръст в икономически план. 

Не бих оспорвал даването на пари за лекари, медици, дадохме за респиратори. Милиардите отидоха обаче за държавни служители, пенсиите 2 години имаха ръст. Правителството ги дава предимно на служители в публичния сектор. Не казвам, че учителите, че не трябва да получават пари, но в такава криза …", коментира Василев.

Експертна дискусия по темата за макроикономическата обстановка в страната и очакванията от глобалните финансови пазари очаквайте на конференцията Investor Finance Forum. Тя ще започне на 3 декември от 12 часа и ще се проведе в хибриден формат – в съчетание на онлайн дискусии и телевизионно студио, които ще се излъчват на живо в каналите на Investor Media Group – Investor.bg, Bloomberg TV 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари